Gordon Ramsay: geroosterde minibieten met balsamicodressing
bereiden
Ingrediënten
- 500 g minibietjes
- 200 g steenzout
- 2-3 takjes tijm
- 50 g boter
- 3-4 eetlepels balsamicoazijn
Bereiden
Verwarm de oven voor op 180 °C, gasstand 4.
Was de bietjes en snijd het blad af, laat wat van steeltjes en de wortel zitten. Dep ze droog.
Leg een groot stuk aluminiumfolie op een bakplaat en spreid het steenzout in het midden uit. Druk de bietjes in het steenzout, trek de takjes tijm in korte stukjes en strooi ze erover. Verfrommel de folie en draai de randen in elkaar om de bietjes in te sluiten.
Bak de bietjes 15-20 minuten in de oven, tot ze zacht zijn. Neem ze uit de oven, vouw de folie open en laat ze iets afkoelen. Trek keukenhandschoenen aan om vlekken te voorkomen en schil de bietjes terwijl ze nog warm zijn met een dun mes. Snijd elke biet verticaal doormidden.
Verhit de boter in een braadpan tot hij schuimt, schep dan de bietjes erdoor en bak ze onder regelmatig omscheppen een aantal minuten in de boter, tot ze glanzen. Blus ze af met de balsamicoazijn en laat hem inkoken tot een stroperige saus. Serveer de bietjes warm of op kamertemperatuur.
Extra benodigd
Aluminiumfolie
Tip
Als je geen minibietjes kunt vinden, koop dan de kleinste verse bieten die je kunt krijgen en pas de baktijd aan. Snijd de bieten voor het glaceren eerst in plakken van 1 cm dik.
Opmerking
'Jonge, zoete bietjes hebben een prachtige, gronderige smaak. Kook ze voor een volle smaak op mijn manier: bak de hele (ongeschilde) bietjes in een pakketje op een bedje van steenzout, schil ze, bak ze in boter en maak ze aan met een goede, gerijpte balsamicoazijn. Ik serveer de minibietjes warm of op kamertemperatuur met lam of vette vis zoals zalm of makreel.' - Gordon Ramsay
Kookboek
Het recept 'Gordon Ramsay: geroosterde minibieten met balsamicodressing' is afkomstig uit het kookboek...
Het geheim van de chef
Gordon Ramsay
In 'Het geheim van de chef' onthult Gordon Ramsay de geheimen achter de gerechten waarmee hij bekend is geworden. Veel van Gordons tips zijn makkelijk uit... lees verder
© Kosmos UitgeversBieten tips
Reacties op dit recept
- khi Eeerrrrg lekker!