Bloemkoolgratin met kerstomaatjes en krokant spek

4 personen
bereiden
wachten

waardering 7,2obv 4 waarderingen

Ingrediënten

  • 1 kleine ui, gepeld, gehalveerd en gevuld met 6 kruidnagels
  • 500 ml volle melk
  • 3 grote, verse laurierblaadjes
  • ½ theelepel zwarte peperkorrels
  • 40 g boter
  • 35 g bloem
  • 1 grote, verse bloemkool à 1½ kg, in grote roosjes
  • 200 g belegen Goudse kaas, grof geraspt
  • 3 eetlepels slagroom
  • 2 theelepels mosterd
  • 200 g kerstomaatjes aan de tak
  • 1 theelepel olijfolie
  • 12 plakjes ontbijtspek
  • warm geroosterd volkorenbrood, bestreken met boter, om te serveren

Bereiden

Doe de gevulde uien met de melk, de laurier en de peperkorrels in een pan. Breng aan de kook, haal van het vuur en laat 20 minuten staan.

Breng de melk weer aan de kook. Zeef de melk en verwijder de laurier, de peperkorrels en de ui. Laat de boter smelten in een antiaanbakpan, doe de bloem erbij en laat 1 minuut op middelhoog vuur garen. Haal van het vuur, roer de hete melk erdoor en breng al roerend weer aan de kook. Laat 5 minuten af en toe roerend zachtjes koken.

Verhit intussen de grill op de hoogste stand.

Doe de bloemkool in een grote pan kokend water en kook in 7 tot 8 minuten gaar. Laat goed uitlekken.

Haal de saus van het vuur, roer 150 gram kaas met de room en de mosterd erdoor en breng op smaak met zout en peper. Meng de kerstomaatjes met de olie en bestrooi met zout en peper. Doe de bloemkool in een lage ovenschaal en schenk de saus erover. Bestrooi met de rest van de kaas en verdeel de tomaten erover. Doe het spek in een braadslee, zet met de ovenschaal onder de grill en bak 5 minuten tot de tomaten zacht zijn, de kaas goudbruin en het spek krokant. Serveer met geroosterd brood.

Kookboek

Het recept 'Bloemkoolgratin met kerstomaatjes en krokant spek' is afkomstig uit het kookboek...

Het Farmhouse Cookbook

'Het Farmhouse Cookbook' neemt je mee naar de melkerij, het erf en de moestuin van het beroemde Yeo Valley, een familieboerderij in het Zuid-Engelse Somerset... lees verder

© Good Cook

Bloemkool tips