Bloemkooltortilla uit de oven
bereiden
Ingrediënten
- 1 middelgrote bloemkool, in roosjes
- 10 grote eieren
- 5 eetlepels olijfolie
- ½ bosje dille, alleen het loof, plus extra ter garnering
- ½ bosje koriander, alleen de blaadjes, plus extra ter garnering
- 150 g bloem
- 2½ theelepel bakpoeder
- ½ theelepel gemalen kurkuma
- 1½ eetlepel zwart sesamzaad, plus extra ter garnering
- 200 g fijn geraspte Parmezaanse kaas of een vegetarisch alternatief
- 100 g geroosterde rode paprika, in stukken (uit pot is prima)
- 1 grote rode ui, in parten
- 50 g granaatappelpitten
Bereiden
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Doe de bloemkoolroosjes in een pan, voeg een theelepel zout toe en giet er zoveel water over dat ze onderstaan. Breng het geheel aan de kook en laat de bloemkoolroosjes 15-20 minuten koken tot ze zacht zijn. Doe ze in een vergiet en laat ze een paar minuten uitlekken en een beetje afkoelen.
Klop de eieren en olijfolie in een kom door elkaar. Meng in een andere kom de kruiden, bloem, het bakpoeder, de kurkuma, het sesamzaad en de Parmezaanse kaas door elkaar en voeg het geheel, beetje bij beetje en al kloppend, aan het eiermengsel toe. Voeg voorzichtig roerend eerst de bloemkoolroosjes en daarna de paprika toe. Breng het mengsel op smaak met zwarte peper.
Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier en smeer de zijkant goed in met boter. Giet het bloemkoolbeslag in de springvorm en schik de partjes ui erbovenop. Bak de tortilla 45 minuten midden in de voorverwarmde oven tot hij goudbruin en gestold is.
Laat de tortilla een beetje afkoelen, haal hem uit de springvorm en strooi er granaatappelpitten, dille, koriander en zwart sesamzaad over. Serveer de tortilla.
Extra benodigd
Springvorm (Ø 22 cm), bakpapier
Opmerking
Deze tortilla heeft weinig koolhydraten, maar des te meer smaak en is geschikt voor zowel brunch als diner. In de koelkast bewaarde restjes vormen een heerlijk tussendoortje. Je kunt de tortilla pittiger maken door het toevoegen van Spaanse peper.
Kookboek
Het recept 'Bloemkooltortilla uit de oven' is afkomstig uit het kookboek...
Bloemkool boost
Kathy Kordalis
Hoe je bloemkool ook bereidt, of je hem roostert, frituurt, kookt, stampt of inmaakt, elke nieuwe methode belicht weer een ander smaakaspect, en de 60 recepten in het vegetarische kookboek 'Bloemkool boost' spelen daar fantastisch op in
... lees verder © Unieboek