Gefrituurde bloemkool met gekaramelliseerde ui, krenten en pijnboompitten
bereiden
Ingrediënten
- 100 ml plantaardige olie
- 2 theelepels pijnboompitten
- 2 uien, in blokjes van 2 cm
- een snufje pimentpoeder
- 1 eetlepels krenten
- 1 kleine bloemkool
- olie, om in te frituren
- bloem, om te bestuiven
Bereiden
Verhit 2 eetlepels plantaardige olie in een kleine koekenpan op laag vuur en bak de pijnboompitten goudgeel. Schenk door een kleine zeef en verdeel over een bord of schaal bedekt met keukenpapier. Ze garen nog door, dus haal ze van het vuur voordat ze te bruin worden.
Verhit de rest van de olie in een kleine pan op hoog vuur, voeg de ui toe en bak al roerend tot de ui bruin begint te worden. Zet dan het vuur laag en bak ongeveer 30 minuten, tot de ui helemaal zacht en donkerbruin gekaramelliseerd is. Breng op smaak met zout en piment, voeg de krenten toe en roer tot alles goed gemengd is. Haal van het vuur.
Breng voor de bloemkool een pan flink gezouten water aan de kook. Verdeel de bloemkool in roosjes die minimaal zo groot als een golfbal maar niet groter dan een mandarijn zijn en kook in 8 tot 10 minuten zacht. Schep met een schuimspaan uit de pan of giet af in een zeef. Verdeel over een schaal bekleed met keukenpapier of een theedoek en laat afkoelen en iets droog worden.
Verhit de olie in een kookpan of frituurpan tot 180 °C. Wentel de bloemkool door de bloem en schud overtollige bloem eraf in een zeef. Frituur donkerbruin. Ja, DONKERBRUIN!
Schep uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier. Bestrooi met zout en peper, leg op een bord en garneer met de ui, krenten en pijnboompitten.
Tips
Vervang de bloem door kikkererwtenmeel voor een glutenvrije versie. Je kunt de bloemkool ook stomen in plaats van koken. Bestrooi dan eerst met flink wat zout. Het bakken van de ui en het koken van de bloemkool kun je een paar dagen van tevoren doen. Verwarm het uienmengsel licht voor gebruik. Ook de pijnboompitten kun je een paar dagen van tevoren bakken. Als je fan van gebakken noten bent geworden, kun je een grotere portie maken. Ze zijn 3 maanden in de koelkast houdbaar. Het traditionele bijgerecht bij deze gefrituurde bloemkool is taratorsaus. Restjes gefrituurde bloemkool zijn erg lekker om een sandwich van platbrood mee te vullen, besprenkeld met tarator.
Opmerking
Als je dit gerecht op de juiste manier maakt, zul je je afvragen of de bloemkool is verbrand. Dat geeft niet. Mijn training in moderne Europese keukens waar alles goudbruin moest zijn, bracht mij ook aan het twijfelen. Het smaakt gewoon niet hetzelfde als de bloemkool goudbruin is. Het is die donkere, bitterzoete smaak die bloemkool transformeert. Dit gerecht staat al vanaf het begin bij Rumi op de menukaart en is geïnspireerd op de bloemkool van Rita Macali bij Ladro en later bij Supermaxi. Daarvoor kwam je in Melbourne bloemkool alleen tegen als de ongewenste vriend van broccoli en wortels in de pub, of in een Frans restaurant bedekt met mornaysaus. Melbourne, je bent van ver gekomen.
Kookboek
Het recept 'Gefrituurde bloemkool met gekaramelliseerde ui, krenten en pijnboompitten' is afkomstig uit het kookboek...
Rumi
Joseph Abboud
'Rumi' presenteert de eclectische keuken van Joseph Abboud: een beetje Libanees, wat Perzische invloeden en een vleugje Turks. Familierecepten met hier en daar een twist, zoals een tabouleh van broccoli, of juist een ode aan klassiekers
... lees verder © Good Cook