Gegrilde bloemkool met gesmolten chaource

6 personen
bereiden

waardering 8,3obv 3 waarderingen

Ingrediënten

  • 1 bloemkool
  • 100 ml olijfolie
  • 2 eetlepels Maldon zeezout
  • 3 witte uien, gesnipperd
  • 200 ml room
  • 100 ml melk
  • 400 g Chaource (zachte witschimmelkaas)

Bereiden

Ontdoe de bloemkool van de bladeren en snijd door het hart doormidden (door de stronk naar de top). Snijd elke helft nog een keer in dezelfde richting door zodat je 4 plakken krijgt inclusief hart (wat kleinere roosjes kun je in een bakje op het rooster mee laten garen).

Bestrooi de bloemkoolsteaks en de losse stukjes met de helft van de olijfolie en wat Maldon zeezout en gril ze om en om op de barbecue (180 °C, direct vuur) krokant en gaar (een beetje bruin, niet zwart). Controleer de garing door een satéprikker in de stronk te steken, denk aan de hardheid van een gekookte aardappel.

Fruit de ui zachtjes glazig in het restant van de olie en blus af met room en melk. Laat nog 10 minuten garen en draai dan in de keukenmachine of met de staafmixer tot een gladde crème. Breng op smaak met zout en peper.

Snijd de ijskoude Chaource in dunne plakken en laat kort smelten op de goed warme bloemkool. Serveer met de uiencrème.

Extra benodigd

Keukenmachine of staafmixer

Opmerking

'Bloemkool, mijn grote vriend, is een zeer veelzijdige groente die zowel rauw als gaar is te eten. Bakken, braden, koken, puree, crème en zeker ook van de barbecue. Koop vooral biologische bloemkool, die ruikt tijdens de bereiding wat minder naar gas. Bloemkool is het lekkerste op de grill als je vanuit rauw werkt, maar daar heeft niet iedereen zin in of tijd voor. Een snellere manier is om de kool 20 minuten in zout water tegen de kook aan voor te garen. Hiermee verlies je wel wat smaak!' - Julius Jaspers

Kookboek

Het recept 'Gegrilde bloemkool met gesmolten chaource' is afkomstig uit het kookboek...

Masterclass Groente op de BBQ

In 'Masterclass Groente op de BBQ' laat Julius Jaspers met meer dan 35 groentesoorten zien dat je oneindig veel mogelijkheden hebt tijdens het barbecueën, ook als je geen vlees of vis wilt eten. Dit keer geeft Julius zijn groene klassiekers prijs

... lees verder

© Carrera Culinair. Beeld: Dennis Brandsma

Bloemkool tips