Boerenkool met parmezaankrullen en kruimels bloedworst
bereiden
Ingrediënten
- 150 g boerenkool, niet te fijn gesneden
- 1 plak bakbloedworst
- 300 g vastkokende aardappelen
- 3 eetlepels eendenvet of roomboter
- ca. 200 ml melk
- 80 g parmigiano reggiano aan een stukje
- 2 eetlepels echte aceto balsamico tradizionale of balsamicosiroop
Bereiden
Het beste resultaat krijg je als je de boerenkool zelf snijd: nerven verwijderen en het groene blad in ragfijne reepjes snijden. Snijd de bloedworst in repen zo breed als de plak dik is en daarna de repen in dobbelsteentjes. Schil de aardappelen en snijd ze in stukken.
Verhit het eendenvet of de boter in een koekenpannetje en bak er op niet te hoog vuur de blokjes bloedworst in tot ze krokant zijn, in ca. 10 minuten. Schep uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier in een diep bord. Gooi het vet weg.
Doe de boerenkool met 1 eetlepel boter en 4 eetlepels water in een pan. Voeg zout toe, dek af en smoor op laag vuur 15 minuten. Schep tussendoor een paar keer om. De kool moet zacht worden, maar als je te lang doorgaat, wordt hij bruin.
Kook de aardappelen gaar in water met zout. Giet af en stamp ze fijn met de stamppotstamper. Verhit de melk en roer hem bij beetjes door de aardappelen, tot je een beetje boerse puree hebt (wil je een gladde puree, dan neem je kruimige aardappelen).
Trek met de kaasschaaf krullen van de parmigiano reggiano. Meng de helft van de blokjes bloedworst door de puree.
Doe op elk bord een dotje puree en leg er een schepje boerenkool tegen aan. Verdeel er de resterende bloedworst er omheen. Leg wat krullen parmezaan bovenop. Druppel balsamico op de kaas.
Opmerking
We druppelen op het eind wat balsamicosiroop, maar wie echte balsamico tradizionale heeft, die hele dure, neemt die. Nooit gewone balsamico uit de supermarkt, die is te dun en te scherp.
Kookboek
Het recept 'Boerenkool met parmezaankrullen en kruimels bloedworst' is afkomstig uit het kookboek...
52 Weekendmenu's
Onno Kleyn & Loethe Olthuys
Volkskrant-lezers zijn er elke week weer blij mee: de weekendmenu's die elke zaterdag in het 'Volkskrant magazine' verschijnen. Goed uitgewerkte, bijzondere... lees verder
© Nieuw Amsterdam