Bruine bonen met rijst

4 personen
bereiden

waardering 7,9obv 11 waarderingen

Ingrediënten

  • 100 g zoutvlees
  • 200 g hamlappen. in blokjes van 3 cm
  • ½ theelepel gemalen nootmuskaat
  • 30 g boter
  • 2 teentjes knoflook
  • 100 g gekookte ham aan een stuk (vleeswaren), in reepjes
  • 2 uien, in ringen
  • 1 dunne prei, in ringen
  • 1 kleine groene paprika, in repen
  • 1 winterwortel, in plakjes
  • 1 vleestomaat, ontveld en in stukjes
  • 1 blik bruine bonen (840 g), uitgelekt
  • 1 blikje tomatenpuree (140 g)
  • ½ bouillonblokje, verkruimeld
  • 1 eetlepel bladselderij, fijngehakt
  • 2 eetlepels mushroomsaus
  • 1 theelepel worcestershiresaus
  • 1 Madame Jeanette peper
  • 300 g Surinaamse rijst
  • 1 theelepel suiker

Bereiden

Kook het zoutvlees in ruim water ca. 10 minuten. Neem het vlees uit de pan en snijd het in stukjes. Bestrooi de blokjes hamlap met nootmuskaat, zout en zwarte peper (naar smaak).

Verhit de boter. Pers de knoflook erboven. Bak hierin de reepjes hamlap rondom bruin. Voeg het zoutvlees, de ham, ui, prei, paprika, wortel en 200 ml water toe. Laat alles ca. 15 minuten zachtjes sudderen.

Voeg de tomaat, bruine bonen, tomatenpuree, het bouillonblokje, de bladselderij, de mushroomsaus en de worcestershiresaus toe. Leg de (hele) peper erbovenop. Laat alles nog ca. 10 minuten zachtjes koken.

Kook intussen de rijst gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

Haal de peper uit de pan. Breng het gerecht op smaak met suiker. Serveer het met de rijst.

Kookboek

Het recept 'Bruine bonen met rijst' is afkomstig uit het kookboek...

Kook ook - Multiculti

Multiculti koken is nog nooit zo makkelijk geweest: met dit heerlijke kookboekje haalt u de lekkerste recepten van vier wereldkeukens in huis. Open de keuken... lees verder

© Inmerc

Bruine bonen tips