Chili van bruine bonen
bereiden
Ingrediënten
- 4 eetlepels olijfolie
- 2 uien, fijngesneden
- 2 rode chilipepers, met of zonder zaadlijsten, fijngesneden
- 5 teentjes knoflook, fijngesneden
- 1 rode paprika, in stukjes
- 1 groene paprika, in stukjes
- 1½ eetlepel komijnpoeder
- 1 eetlepel gedroogde oregano
- 1½ theelepel cayennepeper
- 1 theelepel paprikapoeder
- snufje kaneelpoeder
- 1 flesje bruin bier (à 0,33 ml)
- 2 blikken tomaatstukjes (à 400 ml)
- 3 blikken (à 400 ml) bruine bonen, afgespoeld en uitgelekt
- 30 g pure chocolade, grof geraspt
- limoensap
- om te serveren
- tortillachips, taco's en/of maistortilla's
- ijsbergsla, fijngesneden
- rode ui, fijngesneden
- belegen kaas, geraspt
- zure room
- tabasco
- limoen, in partjes
Bereiden
Verhit de olijfolie in een braadpan en fruit hierin de uien met een snufje zout, tot ze zacht en karamelkleurig zijn. Trek hier gerust 10-15 minuten voor uit.
Voeg de chilipepers en knoflook toe en fruit 1 minuutje mee. Voeg de stukjes paprika toe, zet het vuur iets hoger en bak ze 3 minuten mee. Voeg de komijn, oregano, cayennepeper, paprikapoeder, kaneelpoeder en 1 theelepel zout toe en fruit nog 1 minuut.
Schenk het bier in de pan en voeg de tomaten toe. Breng alles aan de kook, leg een deksel schuin op de pan, zet het vuur laag en laat de saus 1 uur zachtjes pruttelen.
Voeg de bonen toe, en als de saus erg is ingedikt ook een scheutje water. Breng alles opnieuw aan de kook, zet het vuur laag en laat, zonder deksel dit keer, nog 20-30 minuten stoven.
Zet het vuur uit en roer de chocolade door de chili. Proef en maak hem zo nodig verder op smaak met zout, peper en limoensap. Doe het gerecht in een schaal.
Zet de schaal met chili op tafel en zet er kleine kommetjes met alle extraatjes omheen. Laat iedereen zelf z'n chili versieren.
Opmerking
Chili con carne is natuurlijk een verre van Nederlands gerecht. Maar deze van oorsprong Mexicaans/Texaanse stoofpot is zo ingeburgerd dat hij toch in dit boek thuishoort. Je zou het bijna basisvoedsel voor studenten en gezinnen kunnen noemen. Goedkoop en voedzaam, en iedereen vindt het lekker. In dit recept heb ik het vlees weggelaten, waardoor het dus chili sín carne wordt. Je hoeft niet alle extraatjes erbij te geven. Kies er een paar die je lekker lijken.
Kookboek
Het recept 'Chili van bruine bonen' is afkomstig uit het kookboek...
De bijbel van de Nederlandse keuken
Janneke Vreugdenhil
Van Zeeuwse bolus tot polderkreeftensoep en van knolselderijsteak tot hachee: in 'De bijbel van de Nederlandse keuken' neemt Janneke Vreugdenhil je mee op culinaire reis door Nederland. Met naast het ultieme recept voor boerenkoolstamppot
... lees verder © Carrera Culinair. Beeld: Saskia Lelieveld