Bruine bonen met spek
- 4 personen
- 120 min
- waardering 8,2
- Hoofdgerecht
- Hollands
- Vlees
bevat per portie
- 490 kcal
- 25 g eiwit
- 21 g vet
- 51 g koolhydraten
Ingrediënten
- 250 g gedroogde bruine bonen, 8 uur geweekt in 1 liter koud water
- 250 g gerookte spekblokjes
- 2 grote uien, grof gesnipperd
- 2 eetlepels mosterd
- 2 eetlepels bruine basterdsuiker
- 2-4 eetlepels keukenstroop
- 4 eetlepels (appel)azijn
- ½ theelepel koekkruiden
Bereiden
Kook de bonen in het weekwater, waaraan u een snufje zout toevoegt, in ca. 1-1½ uur zachtjes gaar.
Verwarm de spekblokjes in een braadpan op zacht vuur tot er wat vet uitsmelt. Bak ze daarna op hoger vuur knapperig bruin. Schep de spekjes met een lepel uit de pan. Bak de gesnipperde ui in het bakvet goudbruin. Roer de mosterd, basterdsuiker, stroop, azijn en koekkruiden erdoor en laat het geheel even sudderen.
Laat de bruine bonen in een vergiet uitlekken, maar vang het vocht op. Schep de bonen door het uienmengsel en warm ze al omscheppend goed door. Voeg eventueel wat kookvocht toe. Schep op het laatste moment de spekjes erdoor. Breng de bonenschotel op smaak met zout en peper. Lekker met Amsterdamse uitjes, augurkjes en een frisse salade.
Variatietip
Geef deze bonenschoteI een eigentijds accent door er op het laatste moment 3 in dunne ringetjes gesneden bosuitjes en 2 eetlepels fijngehakte koriander door te scheppen.
Tip
Heeft u wat minder tijd, dan kunt de gedroogde bonen vervangen door twee grote potten bruine bonen.
Bron
Het recept 'Bruine bonen met spek' wordt je aangeboden door okoko recepten.