Champignon stroganoff met spinazie en wilde rijst
bereiden
Ingrediënten
- 200 g wilde rode rijst (ik kies Camargue; verkrijgbaar in de biologische winkel of online)
- 100 g verse jonge spinazie
- 1 eetlepel boter
- 4 extra grote portobellochampignons (of 8 kleinere),steeltjes verwijderd
- 3 teentjes knoflook, gepeld en fijngehakt
- 400 ml hete groentebouillon
- 2 theelepels maïzena
- 150 ml volle melk
- 2 eetlepel dijonmosterd
- sap en geraspte schil van ½ onbespoten citroen
- 2 volle eetlepels cornichons of kleine augurkjes, fijngehakt
- 2 takjes dille, fijngehakt
Bereiden
Kook de wilde rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking in water met zout in een middelgrote pan. Giet de gekookte rijst af en doe weer in de pan, samen met de jonge spinazie. Roer door, zodat de spinazie gaat slinken. Leg het deksel op de pan en zet tot gebruik even weg.
Verhit de boter in een grote pan op middelhoog vuur. Leg hier de portobello's in, met de hoed naar beneden, en bak tot ze zacht en bruin worden. Keer ze om en bak de andere kant nog een paar minuten. Voeg de knoflook toe. Doe de groentebouillon in een middelgrote pan en laat op middelhoog vuur koken.
Meng in een andere kom de maïzena met 2 eetlepels van de melk tot een glad papje. Roer dit papje door de hete bouillon, samen met de mosterd, peper naar smaak en de rest van de melk. Giet het melk-bouillonmengsel voorzichtig (zonder te spetteren) bij de champignons. Laat 2 minuten doorkoken en haal de portobello's dan uit de pan. Leg ze op een bord en dek ze af met aluminiumfolie om ze warm te houden.
Zet het vuur onder de pan hoog en klop met een garde de saus ongeveer 15 minuten door, of tot het de consistentie heeft van slagroom. Haal de pan van het vuur, knijp de citroen erboven uit en proef of er zout of peper bij moet.
Serveer elke portobello op een bedje spinazierijst. Schep de saus erover en garneer met de cornichons, de citroenrasp en de dille.
Extra benodigd
Aluminiumfolie
Variatietip
Je kunt de portobellochampignons vervangen door 600 g rundvlees of kip. Snijd het vlees in dunne reepjes of kleine blokjes en voeg ze op hetzelfde moment toe als de champignons. Bak ze 10 minuten en roer goed door.
Kookboek
Het recept 'Champignon stroganoff met spinazie en wilde rijst' is afkomstig uit het kookboek...
Rachel Khoo's kookschrift
Rachel Khoo
Na 'Chez Rachel' en 'Mijn Franse Keuken' komt Rachel Khoo met 'Rachel Khoo's kookschrift'. Ontdek in dit persoonlijke kookschrift Rachel Khoo's favoriete recepten... lees verder
© Kosmos Uitgevers