Paddenstoelen bourguignon
- 2 personen
- 60 min
- waardering 7
- Hoofdgerecht
- Frans
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 8 kleine sjalotten (ca. 100 g)
- 4 eetlepels zonnebloemolie
- 2 theelepels balsamicoazijn
- 40 g bleekselderij, in kleine blokjes
- 75 g wortel, in kleine blokjes
- 1½ middelgrote witte ui (ca. 100 g), in kleine blokjes
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 400 g gemengde paddenstoelen (champignons, shiitake, cantharel, eekhoorntjesbrood - geen oesterzwammen, want die worden taai van lang koken)
- 7 g verse tijm (ca. 10 takjes)
- 3 blaadjes gedroogde laurier
- 3 blaadjes verse salie
- 10 g verse peterselie
- 275 ml stevige rode wijn (bourgogne of kruidige merlot)
- 250 ml groentebouillon
- 2 theelepels maïzena
Bereiden
Halveer de iets grotere sjalotten in de lengte. Verhit 1 eetlepel olie op hoog vuur in een braadpan, doe de sjalotten erbij, draai het vuur laag en laat ze rondom gelijkmatig bruin worden. Voeg de balsamico-azijn toe en laat 15 minuten op zacht vuur garen. Controleer regelmatig of de sjalotten niet verbranden - draai, als dat het geval is, het vuur uit. Zet de sjalotten apart.
Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan, voeg bleekselderij, wortel, ui en knoflook toe en bak op laag vuur tot de ui glazig is.
Maak de paddenstoelen schoon en snijd grote exemplaren in grove stukken. Verhit in een grote pan op hoog vuur 2 eetlepels olie, doe hier de paddenstoelen bij. Houd het vuur hoog en laat de paddenstoelen al roerend bruin bakken. Draai het vuur laag, doe het groente-ui-mengsel bij de paddenstoelen en roer alles goed door elkaar.
Vouw tijm, laurier en salie in een kruidenbuiltje, een thee-ei of een stukje keukenpapier, bind het bij elkaar met de peterselie. Doe de wijn en bouillon bij de paddenstoelen, samen met het kruidenbuiltje en de sjalotten. Laat alles nog 30 minuten op zacht vuur pruttelen en haal daarna het kruidenbuiltje eruit.
Maak van de maïzena een papje met 4 theelepels koud water en roer dit door de bourguignon. Laat nog ongeveer 2 minuten zachtjes doorkoken. Voeg naar smaak peper en zout toe.
Eet dit gerecht met aardappelen, aardappelpuree of rijst, en een groentesoort die stevig blijft, zoals bloemkool, broccoli, wortel of sperziebonen.
Variatietip
In plaats van sjalotten kun je ook verse zilveruitjes gebruiken. Zilveruitjes zorgen voor een fris accent in de donkere bourguignon.
Kookboek
Het recept 'Paddenstoelen bourguignon' is afkomstig uit het kookboek...
Vegatopia
Annemieke Dubbeldeman e.a.
No-nonsense vega-inspiratie voor elke dag: 'Vegatopia - het kookboek' staat boordevol lekkere, originele en vegetarische recepten. Van makkelijke maandag... lees verder
© Nieuw Amsterdam