Doperwten met burrata en zwarte olijven
- 4 personen
- 10 min
- waardering 8,3
- Bijgerecht
- Italiaans
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 30 g zwarte olijven op olie of Castelvetrano-olijven, ontpit
- 80 ml olijfolie
- 300 g verse (of bevroren, ontdooide!) doperwten
- 2 eetlepels versgeraspte citroenschil
- 125 g pittig smakende bladgroenten, zoals mosterdblad of rucola
- flinke handvol blaadjes verse munt, gescheurd
- 2 eetlepels fijngeknipte verse bieslook
- handvol verse peterselie, zachte blaadjes en steeltjes
- 1 eetlepel vers citroensap, en wat extra naar smaak
- 2 bollen burrata (Italiaanse verse kaas), uitgelekt (je kunt ook mozzarella gebruiken)
Bereiden
Meng de olijven met de olijfolie in een kleine kom. Zet even weg.
Schep de helft van de erwten in een middelgrote kom. Druk de doperwten fijn met je handen (of gebruik een stamper). De erwten hoeven alleen een beetje geplet te worden. Gebruik dus geen keukenmachine, anders krijg je puree en dat is niet de bedoeling. Voeg de rest van de erwten en de citroenschil toe en breng het mengsel op smaak met zout en peper.
Hussel de bladgroenten, munt, bieslook, peterselie en het citroensap in een andere middelgrote kom. Breng ze op smaak met zout en peper en eventueel nog wat citroensap.
Scheur de kaas in stukken en verdeel die over een schaal of ondiepe kom. (Je kunt de kaas ook snijden, maar scheuren is veel eenvoudiger.) Verdeel de gemalen erwten erover en voeg het olijvenmengsel toe. Verdeel ten slotte het bladgroentenkruidenmengsel erover.
Tip
Je kunt de doperwten een dag van tevoren op smaak brengen. Bewaar het mengsel goed afgedekt in de koelkast.
Opmerking
'Je had dit vast zelf al uitgevogeld, maar ik zeg het toch even: deze 'salade' is vooral een excuus om gigantische hoeveelheden kaas te eten. En om heel veel erwten te eten, waar ik gek op ben. Ik ben niet iemand die per se verse erwten van de boerenmarkt moet hebben (ik vind diepvriesdoperwten heel lekker en ze kunnen zeker in dit recept worden gebruikt), maar loop je er toevallig tegenaan, koop ze dan zeker, want er is geen gerecht dat verse erwten meer verdient dan deze.' - Alison Roman
Kookboek
Het recept 'Doperwten met burrata en zwarte olijven' is afkomstig uit het kookboek...
Bijzonder simpel
Alison Roman
Dat liefde door de maag gaat bewijst Alison Roman door harten te veroveren met haar simpele maar fenomenale recepten in 'Bijzonder simpel'! De lezers van The New York Times kenden deze charmante en grappige culinaire koningin al langer... lees verder
© Spectrum