Doperwtenpuree met verse munt en gebakken spekvis
bereiden
Ingrediënten
- 450 g diepvriesdoperwten
- 200 ml slagroom
- 15 blaadjes verse munt, grof gehakt
- 1 kg aardappelen
- extra vergine olijfolie
- 4 witvisfilets van ca. 150 g per persoon (bv kabeljauw)
- 100-150 g gerookt ontbijtspek, in plakjes
- plantaardige olie of boter, of een combinatie
Bereiden
Maak eerst de doperwtenpuree. Kook de erwten in een bodempje water met zout in 5-7 minuten gaar. Giet de erwten af, bewaar een kopje van het kookvocht. Pureer de erwten met de slagroom en de munt tot een grove puree. Zet apart.
Schil ondertussen de aardappelen en snijd ze in stukken. Kook ze met water en zout gaar en giet af. Laat even droog stomen en stamp ze dan fijn.
Schep de doperwtenpuree door de aardappelen en maak de puree smeuïg met een scheutje olie en eventueel nog wat doperwtenkookvocht. Breng op smaak met peper en zout.
Dep de filets droog met keukenpapier. Bestrooi elke filet lichtjes met peper en zout. Niet te veel, want het spek bevat ook zout. Omwikkel de filets met spek. De vis hoeft niet helemaal met het spek bedekt te zijn.
Verhit de olie en/of boter in een koekenpan en bak de filets aan iedere kant, afhankelijk van de dikte, 3-5 minuten.
Schep de doperwtenpuree in vier diepe borden, leg de vis erbovenop en garneer eventueel met een blaadje verse munt.
Extra benodigd
Keukenmachine, blender of staafmixer
Opmerking
'Ik ben dol op doperwtjes, ze zijn zo veelzijdig. Natuurlijk zijn de kort verkrijgbare, verse doperwtjes het allerlekkerst, gewoon kort gestoofd met het hart van een slakropje. Doperwtjes uit pot, blik of diepgevroren doperwtjes kun je overal in of door doen en dan zorgen ze meteen voor kleur. Ook als puree zijn ze heel erg fijn. Doperwtenpuree met munt en gebakken vis, in spek gewikkeld, is een mooi gerecht en erg lekker. Omdat het recept voor de puree voor vier personen is en wij met zijn drieën aten, had ik wat over. Van het restje maakte ik een dag later met wat bouillon en een gefruit sjalotje een heerlijke soep. Op de markt kocht ik een koningszwam en die bakte ik in dunne plakjes met wat roomboter. Daarvan vleide ik er een paar boven op de soep en voilà, een práchtig bordje. Dus... met wat je over hebt, kun je ook nog van alles. Ik heb een voorkeur voor diepgevroren erwtjes omdat die nog bite hebben.' - Joke Boon
Kookboek
Het recept 'Doperwtenpuree met verse munt en gebakken spekvis' is afkomstig uit het kookboek...
Bonen!
Joke Boon
In 'Bonen!' laat Joke overtuigend zien dat bonen en peulvruchten zo veelzijdig zijn dat je ze elke dag kunt eten. Met heldere, stapsgewijze instructies en... lees verder
© Carrera