Traditionele falafel van kikkererwten
bereiden
wachten
Ingrediënten
- 180 g gedroogde kikkererwten
- 80 g ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook
- 1 bosje bladpeterselie, alleen de blaadjes
- 2 theelepels gemalen koriander
- ½ theelepel baking soda
- 1 theelepel gemalen komijn
- 1/8 theelepel chilipoeder
- 1 theelepel zout
- 230 ml olie, om in te frituren
- opdienen met
- 4 pitabroodjes
- rauwkost (plakjes tomaat, komkommer, radijs, sla, rucola, peterselie, lente-ui)
- tahinisaus
Bereiden
Week de kikkererwten 12 uur in een ruime hoeveelheid water. Giet af, schenk er vers water bij en laat nog 12 uur weken. Giet af, spoel af onder de kraan en laat 5 minuten uitlekken.
Zet het S-mes in de foodprocessor (of gebruik een goede blender; verdeel dan de kikkererwten in twee porties). Hak de kikkererwten fijn tot het mengsel de textuur heeft van grof zand. Voeg de rest van de ingrediënten toe, behalve de olie, en pureer tot het een dikke pasta is. Dek af met plasticfolie en zet de falafelmix minimaal 1 uur in de koelkast.
Neem de mix uit de koelkast, maak je handen vochtig en rol balletjes ter grootte van walnoten. Frituur de balletjes in porties 4 minuten in de hete olie (ca. 180 °C) tot ze mooi bruin zijn. Overigens moeten falafelballetjes op basis van kikkererwten altijd gefrituurd worden om ze goed verteerbaar te maken; bak ze dus niet in de oven.
Verwarm de pitabroodjes, vul ze met rauwkost, voeg de falafelballetjes toe en dien op met de tahinisaus.
Extra benodigd
Foodprocessor of blender
Kookboek
Het recept 'Traditionele falafel van kikkererwten' is afkomstig uit het kookboek...
Falafel
Dunja Gulin
In 'Falafel' staan 30 verrassende recepten voor balletjes, burgers en meer. Falafel is vegetarisch comfort food op z'n best. In dit boek staan de recepten... lees verder
© Uitgeverij BechtFalafel tips
Reacties op dit recept
- Alice Hoeveel chili en bakingsoda? Ik zie alleen rare tekens daar...
- assia 1/8 theelepel chilipoeder en 1/2 theelepel bakingsoda