Paprika's gevuld met gehakt

6 personen
bereiden

waardering 7,9obv 19 waarderingen

Ingrediënten

  • 300 g half-om-half gehakt
  • 100 g serranoham, kleingesneden
  • 1 snee brood, zonder korst, geweekt in hete melk
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1 theelepel verse peterselie, fijngehakt
  • 1 ei, losgeklopt
  • 1 eetlepel witte wijn
  • 12 kleine groene paprika's, zaadjes en steel verwijderd
  • 500 ml zonnebloemolie
  • voor de saus
  • 1 grote ui, kleingesneden
  • 1 grote, rijpe tomaat, zonder pitjes en in vieren
  • 2 wortelen, in plakjes
  • 1 eetlepel bloem
  • 175 ml witte wijn

Bereiden

Maak de vulling. Meng het gehakt en de ham in een kom. Knijp het brood zo nodig zachtjes uit en meng het met de knoflook, de peterselie, het ei, de wijn en zout naar smaak grondig door het gehakt en de ham. Vul de paprika's met behulp van een theelepel met dit mengsel en steek ze dicht met houten cocktailprikkers.

Verhit de olie met 2 eetlepels water in een diepe koekenpan. Zet de paprika's (drie per keer) erin en bak ze 10 minuten op laag vuur. Leg ze met een schuimspaan naast elkaar in een schone pan.

Giet op ongeveer 5 eetlepels na de olie uit de koekenpan. Zet de koekenpan weer op het vuur en fruit voor de saus de ui op laag vuur in ongeveer 10 minuten bruin; roer af en toe. Doe de tomaat en wortel erbij en bak ze 5 minuten; roer af en toe. Doe de bloem erbij en bak het mengsel al roerend 2 minuten. Roer er de wijn en 1 liter water door en houd het mengsel 15 minuten tegen de kook aan.

Laat de saus iets afkoelen en pureer hem in een keukenmachine. Giet de gladde puree in de pan met de paprika's. Breng de saus op smaak met zout en laat dit alles 15 minuten zachtjes pruttelen; roer af en toe voorzichtig. Voeg zo nodig een beetje heet water toe en serveer het gerecht in een warme schaal.

Extra benodigd

Keukenmachine, cocktailprikkers

Tip

Je kunt dit gerecht tevoren klaarmaken: het is opgewarmd alleen nog maar lekkerder.

Kookboek

Het recept 'Paprika's gevuld met gehakt' is afkomstig uit het kookboek...

1080 Recepten

Ruim 30 jaar geleden kwam '1080 recetas de cocina' uit en nog steeds vliegt hét kookboek dat in elk Spaans huishouden gebruikt wordt dagelijks over de Spaanse

... lees verder

© Unieboek - Van Dishoeck

Gevulde paprika tips

Reacties op dit recept

  • Jozef Voor deze bereiding staan alle mogelijkheden open. Hier kunnen we ook rode wijn gebruiken en de ham vervangen door licht gerookt spek in blokjes gesneden en gemengd met het gehakt en hard gekookt ei. Zeer lekker met aardappeltjes in de oven of pureeaardappel met alleen peper en zout en echte boerenboter.
  • Hans Op de foto zijn geen gewone groene paprika's te zien, maar volgens mij Mexicaanse. Deze zijn niet overal vers verkrijgbaar, hoogstens in glas.
  • henny De paprika's zijn te koop in Turkse of Marokaanse slagerijen / winkels en ook vaak op de markt.