Kapucijner-ovenschotel met appel en kerrie
bereiden
Ingrediënten
- 3 eetlepels olijfolie
- 250 g kastanjechampignons, in parten
- 1 middelgrote gele ui, gesnipperd
- 2 grote preien (ca. 500 g), in de lengte gehalveerd, gewassen en in halve ringetjes van 1 cm
- 2 middelgrote Elstar-appels (ca. 400 g), geschild en in blokjes van 1 cm
- 2½ theelepel kerriepoeder
- 1 blik kapucijners à 800 g, afgespoeld en uitgelekt
- 1½ eetlepel ketjap
- 5 vellen filodeeg, ontdooid
- om erbij te serveren: piccalilly
Bereiden
Verwarm de oven voor tot 200 °C.
Verhit ½ eetlepel van de olijfolie in een braadpan op middelhoog tot hoog vuur. Voeg de champignons en 1/8 theelepel zout toe en bak in 8 tot 10 minuten goudbruin. Schep over in een middelgrote ovenschaal (ca. 28 x 20 cm).
Voeg 1 eetlepel van de olijfolie toe aan de lege pan, gevolgd door de ui, prei, appelblokjes, 2 theelepels van de kerriepoeder, ½ theelepel zout en ¼ theelepel peper. Bak de groenten in 5 tot 6 minuten glazig. Voeg dan de kapucijners en ketjap toe en bak nog 2 minuten. Schep de inhoud van de pan door de champignons in de ovenschaal.
Roer ½ theelepel van de kerriepoeder door 1½ eetlepel van de olijfolie. Leg het filodeeg op je snijplank en bestrijk een vel met de kerrie-olie. Verfrommel het vel en leg losjes op de vulling. Herhaal met de rest van de vellen tot de groenten volledig bedekt zijn. Zet de ovenschaal 15 tot 20 minuten in de oven tot de bovenkant knapperig en goudbruin is.
Serveer met piccalilly.
Extra benodigd
Ovenschaal (28 x 20 cm)
Opmerking
Kapucijners hebben misschien wel de meest uitgesproken smaak van alle peulvruchten. Ze zijn wat zoet en een tikje aards. Kapucijners vragen om sterk tegenwicht, dit keer in de vorm van zoete appel, kruidige kerrie en umami-champignons. Afgedekt met een laagje knapperig filodeeg en een klodder piccalilly levert het een Instagramwaardig gerecht op. Begin overigens met het ontdooien van het filodeeg. Leg de vellen 's ochtends al in de koelkast, of laat ze buiten de koelkast in 2 uur op kamertemperatuur komen.
Kookboek
Het recept 'Kapucijner-ovenschotel met appel en kerrie' is afkomstig uit het kookboek...
Heilig Boontje
Joeri Veul
In 'Heilig Boontje' staat de peulvrucht (bonen, erwten, linzen & co) centraal. We eten gemiddeld twee dagen per maand peulvruchten en dat komt neer op nog geen blik kikkererwten. En dat terwijl de peulvrucht niet alleen duurzaam en betaalbaar
... lees verder © Good Cook