Chana dal
- 4 personen
- 70 min
- waardering 7
- Bijgerecht
- Indiaas
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 300 g chana dal (splitkikkererwten), 30 minuten in water geweekt
- 1 eetlepel koolzaadolie of kruidenolie
- 3 eetlepels ghee
- ½ theelepel bruin mosterdzaad
- 1 theelepel komijnzaad
- snufje asafoetidapoeder (o.a. toko)
- 1 theelepel kurkumapoeder
- ½ ui, fijngesneden
- 5 teentjes knoflook, in plakjes
- 1 eetlepel knoflook-gemberpasta
- 1-5 groene chilipepers, naar smaak, fijngehakt
- 3 tomaten, grof gehakt
- 1 eetlepel korianderpoeder
- ½ theelepel komijnpoeder
- ½ theelepel garam masala
- 2 eetlepels koriander, fijngehakt
Bereiden
Giet de splitkikkererwten af en spoel een paar keer in schoon water af. Breng de splitkikkererwten vervolgens in 700 ml vers water aan de kook en sprenkel de koolzaad- of kruidenolie erop waardoor het water niet over de rand van de pan zal schuimen.
Zet het vuur lager en laat de splitkikkererwten 45 tot 60 minuten zachtjes koken, tot ze beetgaar zijn en schep eventueel schuim van het oppervlak. Giet niet af, maar laat het water volledig verdampen.
Laat intussen de ghee in een aparte pan op hoog vuur smelten. Voeg het mosterdzaad toe aan de hete ghee. Zet het vuur lager als het mosterdzaad begint te springen en voeg dan het komijnzaad en het asafoetidapoeder toe. Bak ongeveer 30 seconden, voeg het kurkumapoeder en de ui toe en bak de ui in 3 tot 5 minuten zacht en glazig. Roer de plakjes knoflook, de knoflook-gemberpasta en de chilipepers erdoor en bak al roerend ongeveer 30 seconden.
Zet het vuur onder de splitkikkererwten lager, roer de tomaten, het korianderpoeder en het komijnpoeder erdoor en laat zachtjes pruttelen. Houd warm.
Je kunt de dal zo laten, maar je kunt hem ook romig kloppen of pureren. Roer het uienmengsel door de dal en bestrooi met de garam masala. Breng op smaak met zout en garneer met de fijngehakte koriander.
Opmerking
'Dit recept is geïnspireerd op een bezoek aan restaurant Prashad in Bradford. De chef-kok Minal Patel liet me haar recept voor chana dal zien en het was fantastisch. Ze gebruikte vier verschillende soorten linzen, die allemaal apart werden gekookt en daarna samen met de andere ingrediënten werden gepureerd. Meestal wordt de chana dal bij een curryhuis alleen van splitkikkererwten gemaakt, dus ik heb Minals recept voor je vereenvoudigd. Als je chana dal lekker vindt, zul je hiervan smullen.' - Dan Toombs
Kookboek
Het recept 'Chana dal' is afkomstig uit het kookboek...
The Curry Guy
Dan Toombs
'The Curry Guy' biedt meer dan 100 recepten voor voorgerechten, curry's, tandoorimaaltijden en groente- en bijgerechten om thuis te bereiden. Van tikka masala en kip korma tot madras en vindaloo: alle klassiekers zijn vertegenwoordigd in dit boek... lees verder
© Good Cook