Gekneusde komkommer op zijn Chinees
- 4 personen
- 10 min
- waardering 7,7
- Bijgerecht
- Chinees
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 1 teentje knoflook, gepeld en heel fijngesneden
- 1 eetlepel Chinese zwarte rijstazijn (of gebruik rijstwijnazijn)
- 1 eetlepel tamari
- 1 eetlepel geroosterde sesamolie
- 1 theelepel fijne suiker
- maximaal ½ theelepel chilivlokken (als je wilt)
- 1 grote komkommer (ca. 450 g), uiteinden eraf
Bereiden
Vermeng alle ingrediënten, op de komkommer na, in een grote schaal. Roer tot de suiker is opgelost.
Leg de komkommer op een snijplank en sla er met een deegroller op tot de komkommer iets plat is - het is de bedoeling dat je de komkommer vanbinnen een beetje stuk maakt, zonder dat de schil helemaal kapot gaat.
Snijd de komkommer in de lengte in vieren, daarna de kwarten schuin in stukjes van ca. 2 cm dik. Voeg de komkommer toe aan de schaal met de rest van de ingrediënten en roer alles om zodat alle komkommer met de dressing bedekt raakt. Laat 2 minuten staan, roer nog een keer om en dien op.
Je kunt de salade het best binnen een uur na bereiding opeten, wacht je langer dan verdunt het vrijgekomen komkommersap de dressing.
Variatietip
Als je van deze salade een hoofdgerecht wilt maken, kun je er wat rijstnoedels doorheen roeren - gekookt, afgekoeld in koud water, uitgelekt en daarna met wat geroosterde sesamolie op smaak gebracht. Voeg een paar cashewnoten toe en maak af met flink wat grofgesneden korianderblaadjes.
Tip
Chinese zwarte azijn geeft een heerlijke, diepe, zachte aciditeit, terwijl rijstwijnazijn een lichter en milder resultaat geeft.
Kookboek
Het recept 'Gekneusde komkommer op zijn Chinees' is afkomstig uit het kookboek...
Licht!
Hugh Fearnley-Whittingstall
In 'Licht!' heeft Hugh Fearnley-Whittingstall 170 simpele, goedkope en vooral gezonde recepten verzameld. De recepten zijn allemaal tarwe- en zuivelvrij, maar... lees verder
© Uitgeverij Becht