Finse koolraapschotel
- 6 personen
- 95 min
- waardering 7,8
- Bijgerecht
- Scandinavisch
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 1,6 kg koolrapen, geschild en in 4 cm grote stukken gesneden
- 125 ml room
- 2 eieren, losgeklopt
- 1 eidooier
- 3 eetlepels bloem
- ½ theelepel versgeraspte nootmuskaat
- een snufje kruidnagelpoeder
- 100 g vers broodkruim
- 50 g boter, in stukjes
- 4 blaadjes salie, fijngesnipperd
Bereiden
Verwarm de oven voor op 180 °C. Beboter een ondiepe ovenschaal van 18 x 30 cm.
Kook de koolrapen 40 minuten in kokend water met zout of stoom ze ca. 25 minuten, tot ze gaar zijn. Stort ze in een vergiet, schud ze om en doe ze terug in de pan. Prak ze niet al te fijn met een stamper.
Zet de pan weer op het vuur en kook de gestampte koolraap 5-7 minuten op matig vuur, onder herhaaldelijk roeren, tot het overtollige vocht is verdampt. Haal de pan van het vuur.
Roer de room, eieren, eidooier, bloem en specerijen door de iets afgekoelde koolraap. Breng het mengsel op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. Doe het over in de ovenschaal en strijk het oppervlak glad.
Verwerk het broodkruim en de boter in een keukenmachine tot een korrelig mengsel. Roer het om met de salie en strooi het over de koolraap. Zet de schaal 30-35 minuten in de oven, tot het kruim een goudbruin korstje vormt en het koolraapmengsel stevig aanvoelt. Serveer dit gerecht heet of warm, bij gebraden of gegrild vlees.
Extra benodigd
Ovenschaal van 18 x 30 cm, keukenmachine
Variatietip
Maak deze schotel ook eens met knolraap (raapjes, meiknolletjes) in plaats van met koolraap.
Kookboek
Het recept 'Finse koolraapschotel' is afkomstig uit het kookboek...
Van de groenteman
Leanne Kitchen
'Van de groenteman' biedt ruim 150 recepten, zowel zoete als hartige, variërend van een eenvoudige soep tot verrukkelijke gerechten, taarten en desserts, voor een... lees verder
© Uitgeverij Terra