Moussaka met lams- of rundergehakt
- 4 personen
- 75 min
- waardering 7,8
- Hoofdgerecht
- Grieks
- Vlees
Ingrediënten
- 1 grote aubergine, in dunne plakken
- 4 eetlepels olijfolie
- 500 g lams- of rundergehakt
- 1 ui, gesnipperd
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 500 g tomaten, ontveld en in blokjes
- 100 ml rode wijn
- 2 theelepels koekkruiden
- 2 theelepels Italiaanse kruiden
- 600 g vastkokende aardappelen, geschild en in plakjes
- boter om in te vetten
- 2 eieren, losgeklopt
- 150 ml volle (Griekse) yoghurt
- 75 ml melk
- 100 g geraspte oude kaas
Bereiden
Verwarm de oven voor op 200 °C. Bestrooi de plakken aubergine met zout en laat ze 15 minuten liggen.
Verhit 2 eetlepels olie in een braadpan en roerbak het gehakt rul. Bak de ui en knoflook 2 minuten mee. Schep de tomaat, wijn en kruiden erdoor en voeg zout en peper naar smaak toe. Laat het geheel 15 minuten pruttelen tot er een dikke saus ontstaat.
Kook de aardappelen in weinig water met wat zout in 5 minuten beetgaar. Laat ze uitlekken. Dep de aubergineplakken droog en bestrijk ze met de rest van de olie. Rooster ze op een gloeiend hete grillpan (in gedeelten) mooi bruin.
Vet een ovenschaal (2 liter) in en verdeel de helft van de aardappelen en aubergine over de bodem. Strijk de gehaktsaus erover uit en leg hierop de rest van de aardappelen en aubergine. Bestrijk ze met een mengsel van de losgeklopte eieren, yoghurt, melk en kaas.
Bak de moussaka in 40 minuten goudbruin en gaar. Laat de schaal uit de oven 10 minuten staan.
Kookboek
Het recept 'Moussaka met lams- of rundergehakt' is afkomstig uit het kookboek...
Kook ook - Oven
diverse auteurs
Knapperige korsten, geuren die de keuken binnenkomen zodra je de oven even hebt opengedaan… Geen gerecht ruikt zo lekker als een ovengerecht. En wat... lees verder
© Inmerc