Geroosterde pompoen met pompoenpitpesto
bereiden
Ingrediënten
- 1 middelgrote pompoen, zoals een flespompoen
- extra vergine olijfolie
- een paar blaadjes salie
- voor de pesto
- 25 g pompoenpitten
- 1 teentje knoflook
- een klein bosje platte peterselie
- 25 g halfgedroogde tomaten
- 1 kleine gedroogde Spaanse peper, verkruimeld (naar smaak)
- 25 g versgeraspte Parmezaanse kaas en 25 g Pecorino
- 3-4 eetlepels extra vergine olijfolie
- versgeperst citroensap of 1-2 eetlepels crème fraîche, naar smaak
Bereiden
Verwarm de oven voor tot 200 ºC. Snijd de pompoen in grote parten, haal de pitten eruit terwijl je bezig bent. Leg ze op een bakplaat of in een grote ovenschaal, breng op smaak, besprenkel met olijfolie en bestrooi met de salieblaadjes. Rooster in de voorverwarmde oven tot zacht, ongeveer 35-40 minuten. Schep de olie er halverwege de baktijd nog eens overheen.
Maak intussen de pesto. Rooster de pompoenpitten in een droge koekenpan. Let erop dat ze niet verbranden. Mix in een keukenmachine de pompoenpitten, knoflook, peterselie, tomaat en Spaanse peper tot een stevige pasta. Voeg de kaas toe en dan de olie, genoeg om een smeuïge pesto te maken. Proef de pesto en voeg een beetje citroensap toe om de smaak iets frisser te maken of een beetje crème fraîche om de smaak iets te verzachten, kies wat je het lekkerst vindt.
Serveer de pesto met de geroosterde pompoenparten.
Extra benodigd
Keukenmachine
Opmerking
Een van de simpelste en heerlijkste dingen die je kunt doen met winterse pompoenparten. Het roosteren intensiveert de zoete en kastanjeachtige smaak van de pompoen en gaat goed samen met een smakelijke pesto als deze, die is gemaakt met pompoenpitten in plaats van de gebruikelijke pijnboompitten.
Kookboek
Het recept 'Geroosterde pompoen met pompoenpitpesto' is afkomstig uit het kookboek...
Pompoen
Brian Glover
Met de meer dan 35 hartige én zoete recepten uit dit boek zet je de heerlijkste pompoen-gerechten op tafel. Lichte hapjes als pompoen-filopakketjes en pompoen-salie... lees verder
© Uitgeverij BechtPompoen tips
Reacties op dit recept
- Iny Is heel bijzonder. Geen salie, want winter. Als alternatief rozemarijn gebruikt. Zure room aan pesto toegevoegd ipv creme fraiche. Maakt het geheel minder machtig.
- noor Een goddelijk gerecht. Gelukkig heb ik altijd verse salie in de tuin, onmisbaar in de mediterrane keuken. De pesto is zo gemaakt. Ipv pecorino heb ik schapenfeta gebruikt. Crème fraîche weggelaten, maar het was perfekt! Erbij: gebakken zuurkool met ui / jeneverbessen / spekjes, geblust met rode wijn, chiliworstjes.
- Louise Een heerlijk recept. Heb geen salie, maar komijn (kömény) smaakt ook heerlijk. Heb geen pesto gemaakt maar gecombineerd met sukadelapjes en groene tomaten chutney, is het ook heerlijk.
- Louise Ben ik de gepofte aardappel nog vergeten.
- Margot Heerlijk, vooral de pompoenpit pesto gaan we vaker maken.
- Jeroen Heel lekker, simpel, zo klaar en te combineren met vlees, vis, pasta, en het is nog vegetarisch ook.
- Nelleke Dit pompoen recept gaat in "mijn kookboek". Erg lekker.
- Suze Nooit gedacht dat geroosterde pompoen zo lekker kon zijn, wat een feestje! Zoals Noor al schreef: een goddelijk lekker gerecht.
-
sam
Moet hier de schil van de pompoen af vooraleer te roosteren?
- Kaatje Hoef niet want de schil is vrij dun. Mocht je het toch niet lekker 'in de mond' vinden, dan schuif je met je vork zó het vruchtvlees eraf wanneer het gaar is.
- Margot Heerlijk recept, ik laat ‘t zo, helemaal goed!