Zwitserse ovenschotel met tomaat en prei
- 4 personen
- 35 min
- waardering 8,1
- Hoofdgerecht
- Overige keukens
- Vegetarisch
bevat per portie
- 720 kcal
- 28 g eiwit
- 44 g vet
- 53 g koolhydraten
Ingrediënten
- 3 eetlepels olijfolie
- 2 uien, in ringen
- 1 dikke prei, in ringen
- 200 ml (slag)room
- nootmuskaat
- ½ volkoren vloerbrood, gesneden
- 3 trostomaten, in partjes
- 200 g geraspte kaas (bijvoorbeeld Gruyère en Emmentaler)
- 2 eetlepels basilicum, fijngehakt
Bereiden
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en fruit de ui en prei in ca. 4 minuten zachtjes gaar. Roer de helft van de room erdoor en voeg zout, peper en nootmuskaat naar smaak toe.
Halveer de grote sneden brood. Vet een lage ovenschaal in en leg de sneden brood er dakpansgewijs in, met steeds wat van het ui-preimengsel, partjes tomaat, wat geraspte kaas en basilicum ertussen.
Verdeel de rest van de basilicum en geraspte kaas erover en sprenkel tot slot de rest van de slagroom erover. Laat de schotel in de oven in ca. 20-30 minuten door en door heet worden en goudbruin kleuren.
Tip
Deze snelle ovenschotel is een lekkere manier om oud brood te verwerken. Brood van een dag oud zuigt het vocht uit de groente beter op dan vers brood en dat komt de smaak ten goede.
Bron
Het recept 'Zwitserse ovenschotel met tomaat en prei' wordt je aangeboden door Voorlichtingsbureau Brood