Zwitserse ovenschotel met tomaat en prei

  • 4 personen
  • 35 min
  • waardering 8,1
  • Hoofdgerecht
  • Overige keukens
  • Vegetarisch

bevat per portie

  • 720 kcal
  • 28 g eiwit
  • 44 g vet
  • 53 g koolhydraten

Ingrediënten

  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 uien, in ringen
  • 1 dikke prei, in ringen
  • 200 ml (slag)room
  • nootmuskaat
  • ½ volkoren vloerbrood, gesneden
  • 3 trostomaten, in partjes
  • 200 g geraspte kaas (bijvoorbeeld Gruyère en Emmentaler)
  • 2 eetlepels basilicum, fijngehakt

Bereiden

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en fruit de ui en prei in ca. 4 minuten zachtjes gaar. Roer de helft van de room erdoor en voeg zout, peper en nootmuskaat naar smaak toe.

Halveer de grote sneden brood. Vet een lage ovenschaal in en leg de sneden brood er dakpansgewijs in, met steeds wat van het ui-preimengsel, partjes tomaat, wat geraspte kaas en basilicum ertussen.

Verdeel de rest van de basilicum en geraspte kaas erover en sprenkel tot slot de rest van de slagroom erover. Laat de schotel in de oven in ca. 20-30 minuten door en door heet worden en goudbruin kleuren.

Tip

Deze snelle ovenschotel is een lekkere manier om oud brood te verwerken. Brood van een dag oud zuigt het vocht uit de groente beter op dan vers brood en dat komt de smaak ten goede.

Bron

Het recept 'Zwitserse ovenschotel met tomaat en prei' wordt je aangeboden door Voorlichtingsbureau Brood

Waardeer dit recept (28 stemmen)

Prei recept tips

Reacties op dit recept

  • manonDit is echt lekker en zeker als je oud brood hebt liggen en je wil eens wat anders als tosties. Lekker en gezond, zeker als je de slagroom vervangt door bijv soja-room.

    reageren

  • MarlèneDit recept is echt heerlijk. Ik heb bij de uien en prei nog tuinkruidenbouillonpoeder gedaan. Ipv volkoren brood ik heb turksbrood gebruikt. Voor de kaas heb ik gewoon belegen kaas gebruikt en als laatste over het hele gerecht grana padano geraspt.

    reageren

  • gGewoon erg lekker.

    reageren

  • FeronicaHij staat nog in de oven maar ik kan niet wachten tot we het gaan eten. Ik heb de volgende wijzigingen in het recept: geen room maar yoghurt gemengd met kruidenkaas. Extra prei, basilicum en tomaten, een steeltje bleekselderij. Op de ene helft de overgebleven geitenkaas in spek gelegd voor de kids en op de andere helft van de "broodlasagne" extra rode pepersnippertjes voor papa. mmmm

    reageren

  • Mieke..Hoi, ik heb het gerecht gemaakt volgens gebruiksaanwijzing. Alleen ben ik benieuwd, ik miste het gewicht v/d prei. Hoeveel? Verder is het een heerlijk gerecht !!!

    reageren

  • TanjaErg lekker, romig en fris. Ga ik vaker maken, ook als er eters zijn, is toch weer even wat anders.

    reageren