Provençaalse ratatouille
- 4 personen
- 120 min
- waardering 8,3
- Bijgerecht
- Frans
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 100 ml olijfolie
- 1 aubergine, geschild en in grote stukken
- 1 ui, gesnipperd
- 4 teentjes knoflook, geperst
- 1 rode paprika, zonder zaad en in reepjes
- 1 groene paprika, zonder zaad en in reepjes
- 1 grote courgette of 2 kleine courgettes, in blokjes
- 400 g tomaten, ontveld, zonder zaad en in grote stukken
- snufje fijne kristalsuiker
- 1 bouquet garni (klein handje peterselie en 1 takje tijm, bijeengebonden met keukentouw)
- klein handje basilicum, voor erbij
- rijst of pasta, voor erbij
Bereiden
Verhit de olie in een grote gietijzeren pan op matig vuur. Voeg de aubergine toe en bak deze zacht maar niet bruin. Voeg de ui, knoflook en paprika's toe en bak alles onder af en toe roeren 2-3 minuten. Meng dan de courgette, tomaten en suiker erdoor.
Voeg het bouquet garni toe en laat alles met het deksel schuin op de pan op matig vuur 1½-2 uur sudderen; roer af en toe. Als u het deksel optilt en het is door condensatie te nat, bakt u de ingrediënten nog een tijdje zachtjes zonder deksel, tot ze de gewenste gaarheid hebben.
Proef het gerecht aan het eind van de bereidingstijd en voeg naar wens zout en peper toe. Bestrooi het met basilicum en serveer het met rijst of pasta.
Tip
Een heerlijke manier om restjes ratatouille op te maken is ze te mengen met rijst en hier leeggeschepte tomaten mee te vullen. Bak de gevulde tomaten vervolgens 25-30 minuten in een oven van 180 °C. Of beleg voor een snelle snack sneetjes geroosterd stokbrood of landbrood, zoals pain de campagne, met koude ratatouille. Verrukkelijk.
Kookboek
Het recept 'Provençaalse ratatouille' is afkomstig uit het kookboek...
Het Franse brasserie kookboek
Daniel Galmiche
In 'Het Franse brasserie kookboek' staan meer dan 90 recepten van brasserie-favorieten als bouillabaise, traditionele uiensoep, onweerstaanbare mousse... lees verder
© Kosmos Uitgevers