Nigella Lawson: rode kool met cranberry's
bereiden
Ingrediënten
- 1 kleine rode kool (800-900 g), in plakken
- 1 grote (ca. 200 g) rode ui, gepeld en in halvemaantjes
- 2 eetlepels bruine basterdsuiker
- 2 theelepels kaneelpoeder
- ¼ theelepel kruidnagelpoeder
- 150 g gedroogde cranberry's
- 250 g cranberry's, vers of uit de diepvries
- 4 theelepels zeezoutvlokken
- 750 ml appelsap uit een pak
Bereiden
Doe alle ingrediënten in een grote, afsluitbare pan met dikke bodem en roer ze goed door elkaar.
Breng ze aan de kook op hoog vuur, roer nogmaals en laat 10 minuten doorkoken. Doe dan het deksel op de pan, zet het vuur laag en laat het gerecht in 1½-2 uur gaar pruttelen.
Tips
'Het zoete van langzaam gestoofde rode kool wordt perfect doorbroken door het wrange van de cranberry's, dat je mond doet samentrekken. En als je het gerecht even laat staan (zeer aan te raden) zullen de sappen die de kool heeft afgegeven wat indikken. Eigenlijk maak ik rode kool altijd van tevoren klaar. Zie het als een groentestoof, die net als alle stoofpotjes lekkerder wordt als de smaken de kans krijgen om te 'rijpen' en zich te mengen. Laat je de stoof rusten, dan kun je de kool iets korter stoven omdat hij verder gaar wordt tijdens het opwarmen. Zelfs een kleine rode kool levert genoeg op voor een weeshuis. Toch gebruik ik de kool altijd helemaal. Ik vind het zonde om een halve kool in de koelkast te laten verpieteren en vries liever de rest van de stoof in. Zo heb ik een warme 'eerste hulp bij koude winteravonden' bij de hand.' - Nigella Lawson
Bereiding vooraf en bewaren
Afgekoeld blijft de rode kool in de koelkast in een luchtdicht afgesloten doosje 5 dagen goed. Laat de kool in een pan goed heet worden, maar warm hem hooguit één keer op. In een luchtdicht afgesloten doosje blijft de kool 3 maanden goed in de vriezer. Ontdooien: een nacht in de koelkast. Opwarmen: als boven.
Kookboek
Het recept 'Nigella Lawson: rode kool met cranberry's' is afkomstig uit het kookboek...
Bij mij aan tafel
Nigella Lawson
Voor Nigella Lawson, de koningin van de thuiskeuken, draait eten om herinneringen. 'Bij mij aan tafel' bevat recepten van de gerechten die ze at in haar jeugd, het... lees verder
© Uitgeverij Atlas ContactRode kool tips
Reacties op dit recept
- jeanine Ik ben hier de rode kool aan het klaarmaken en het ziet en ruikt lekker; eens een andere manier dan met appels.
- Bri Ik ben een rode kool fan. Dit is een van de lekkerste recepten ooit!
- Ingeborg Erg lekker maar volgende keer laat ik de suiker weg. Ik vond het daardoor te zoet.
- Ingeborg En 1 theelepel Maldon zoutvlokken gedaan, 4 leek me extreem veel... Ik heb bij hetzelfde recept op andere sites commentaren gelezen dat met 4 theelepels het gerecht bremzout werd.