Stamppot rode kool met gebakken appel

4 personen
bereiden

waardering 7,9obv 16 waarderingen

Ingrediënten

  • 4 eetlepels ganzenvet
  • 500 g rode kool, zeer fijngesneden
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • 500 g aardappelen
  • 2 appels (bijvoorbeeld Jonagold)
  • 25 g boter

Bereiden

Laat het ganzenvet in een pan smelten. Voeg de rode kool toe en roerbak de kool een minuut of vijf in het vet. Giet zoveel water in de pan dat de kool voor driekwart onder staat. Doe 2 theelepels zout en de balsamicoazijn in de pan. Doe een deksel op de pan en stoof de rode kool op een vrij laag vuur gedurende 30 minuten.

Kook intussen de aardappelen gaar.

Schil terwijl de aardappelen koken de appels. Snijd ze in vieren en verwijder de klokhuizen. Snijd de parten in schijven. Bak deze in een beetje boter aan beide kanten lichtbruin.

Giet de aardappelen af en stoom ze droog in een pan die op een kookplaatje op een laag vuur wordt gezet. Giet de kool af en bewaar het kookvocht. Pureer de aardappelen. Schep de rode kool door de puree en voeg zoveel kookvocht toe als nodig is om een smeuïge puree te krijgen.

Verdeel de stamppot over de borden of schep hem in een warme schaal. Garneer met de gebakken appel.

Tip

Ganzenvet is te koop bij de poelier.

Kookboek

Het recept 'Stamppot rode kool met gebakken appel' is afkomstig uit het kookboek...

Stamppotten

'Stamppotten' bevat behalve zalige vlees- en visstamppotten natuurlijk ook vegetarische stamppotten en een groot aantal internationale stamppotten. Van frisse zomer

... lees verder

© Uitgeverij Becht

Rode kool tips

Reacties op dit recept

  • monique Een lekkere volle smaak... Ik heb alleen de appel in kleine stukjes gesneden en door de stampot gedaan, nadat ik eerst de appel gebakken had.
  • Truus Ook ik heb de appel in stukjes geneden. En wat meer appels gebruikt, waardoor ik de aardappelen ietsje heb verminderd. Die verhouding smaakt nog beter dan het origineel! Echt zeer smaakvol met de gebakken appelen.