Stamppot rode kool met gebakken appel
- 4 personen
- 50 min
- waardering 7,9
- Hoofdgerecht
- Hollands
- Gevogelte
Ingrediënten
- 4 eetlepels ganzenvet
- 500 g rode kool, zeer fijngesneden
- 2 eetlepels balsamicoazijn
- 500 g aardappelen
- 2 appels (bijvoorbeeld Jonagold)
- 25 g boter
Bereiden
Laat het ganzenvet in een pan smelten. Voeg de rode kool toe en roerbak de kool een minuut of vijf in het vet. Giet zoveel water in de pan dat de kool voor driekwart onder staat. Doe 2 theelepels zout en de balsamicoazijn in de pan. Doe een deksel op de pan en stoof de rode kool op een vrij laag vuur gedurende 30 minuten.
Kook intussen de aardappelen gaar.
Schil terwijl de aardappelen koken de appels. Snijd ze in vieren en verwijder de klokhuizen. Snijd de parten in schijven. Bak deze in een beetje boter aan beide kanten lichtbruin.
Giet de aardappelen af en stoom ze droog in een pan die op een kookplaatje op een laag vuur wordt gezet. Giet de kool af en bewaar het kookvocht. Pureer de aardappelen. Schep de rode kool door de puree en voeg zoveel kookvocht toe als nodig is om een smeuïge puree te krijgen.
Verdeel de stamppot over de borden of schep hem in een warme schaal. Garneer met de gebakken appel.
Tip
Ganzenvet is te koop bij de poelier.
Kookboek
Het recept 'Stamppot rode kool met gebakken appel' is afkomstig uit het kookboek...
Stamppotten
Anne Scheepmaker
'Stamppotten' bevat behalve zalige vlees- en visstamppotten natuurlijk ook vegetarische stamppotten en een groot aantal internationale stamppotten. Van frisse zomer... lees verder
© Uitgeverij Becht