Goreng spruitjes

2 personen
bereiden

waardering 8,5obv 2 waarderingen

Ingrediënten

  • 3 eetlepels olie
  • 3 knoflooktenen, in dunne plakjes
  • 400 g spruitjes, schoongemaakt, gehalveerd
  • 1 eetlepel gochujang pasta
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel gembersiroop
  • 1 theelepel gemalen komijnzaad
  • 1 rode ui, in halve ringetjes gesneden

Bereiden

Verhit de olie in een wok. Bak hierin de knoflook even en voeg dan de spruitjes toe. Schep om en bak 3 minuten.

Voeg (voorzichtig) zo'n 75 ml water toe en sluit de wok af met een deksel of stuk aluminiumfolie. Laat een aantal minuten pruttelen, tot het water is verdampt. Meng intussen gochujang pasta, sojasaus, gembersiroop en komijn met een garde tot een sausje.

Haal het deksel weg en voeg de rode ui toe. Bak even mee. Je wilt dat de spruitjes goed kleuren en aanschroeien (die afwas is van latere zorg). Schenk dan het sausje in de wok. Schep door, tot alle spruitjes zijn bedekt met de saus. Serveer direct.

Opmerking

Hier thuis staan spruitjes niet al te vaak op het menu, want kinderen. Natuurlijk, je moet het ze léren eten, maar het is niet altijd motiverend om te koken voor opgetrokken neuzen. Dus dan krijg je die afwezigheid van zo'n dottig groentetje in het menu. Nu mijn zoon (hij at laatst kimchi!) en oudste dochter (twijfelde laatst oprecht tussen frietjes en een Indische maaltijd, maar goed, de frietjes wonnen nog) eindelijk échte smaken leren waarderen, kunnen we weer eens een poging wagen. Deze verschijning is misschien nog een bridge too far, maar deins niet terug voor dit gerecht als je (ook) voor kinderen kookt. Haal dan vlak voordat je het sausje in de wok giet hun portie spruitjes uit de pan en serveer ze sausloos, of met slechts een minischeutje sojasaus. En wie weet, wie weet... dit keer geen opgetrokken neusjes. Zonder hoop, geen leven.

Kookboek

Het recept 'Goreng spruitjes' is afkomstig uit het kookboek...

Vegan Toko

Milou van der Will neemt je mee naar de toko van haar dromen en laat zien hoe makkelijk het is om lekker te eten zonder dierlijke ingrediënten. Haar recepten zijn quick, easy & smokkelproof, verrassen qua smaak en zijn perfect voor doordeweeks

... lees verder

© Good Cook. Beeld: Milou van der Will

Spruitjes tips