Tomaten met eieren en brood uit de oven
bereiden
Ingrediënten
- 500 g (kers)tomaten
- 3 eetlepels koolzaad- of olijfolie
- 200 g brood van de vorige dag (wit of volkoren)
- 4 eieren
Bereiden
Verwarm de oven voor op 190 °C / gasstand 5.
Halveer kerstomaten; snijd grotere tomaten in partjes. Leg ze in een braadslede waar ze in een enkele laag net in passen. Besprenkel met 1 eetlepel olie en breng op smaak met zout en peper. Zet 30 minuten in de oven tot ze zacht zijn en de randjes beginnen te bruinen.
Scheur of snijd intussen het brood in stukken. Doe deze in een schaal met 2 eetlepels olie en wat zout en peper en roer om.
Haal de braadslede uit de oven en duw de stukken brood tussen de tomaten. Zet weer 10 minuten in de oven tot het brood goudbruin kleurt en bovenop knapperig wordt.
Haal uit de oven en maak 4 holletjes tussen de tomaten en het brood. Breek een ei in elk holletje en zet 4-5 minuten terug in de oven, tot de eiwitten gestold zijn en de eierdooiers nog wat vloeibaar zijn. Maal er wat zout en peper over en dien meteen op.
Tip
Je kunt er tegelijk met de eieren een paar grof gescheurde stukken mozzarella bij doen, die heerlijk over het brood en de tomaten gaan smelten.
Opmerking
Dit is een heel simpel ontbijtgerecht met eieren, brood en tomaten dat je in de oven in plaats van de koekenpan klaarmaakt. Je bakt de tomaten eerst in de oven tot ze sappig zijn en dan doe je het brood erbij, zodat dit gedeeltelijk zacht wordt van het tomatensap en gedeeltelijk knapperig wordt. Een gebakken ei erbij en je hebt een volwaardig ontbijt.
Kookboek
Het recept 'Tomaten met eieren en brood uit de oven' is afkomstig uit het kookboek...
De lekkerste drie-eenheid op het bord
Hugh Fearnley-Whittingstall
Hoe eenvoudig kan het zijn...! Combineer drie geweldige ingrediënten en creëer de goddelijkste gerechten. Op deze simpele manier ontdek je heerlijke... lees verder
© Uitgeverij Becht