Ful medames: romige, pittige tuinbonen
bereiden
Ingrediënten
- 250 g gedroogde, gepelde tuinbonen (o.a. Midden-Oosterse supermarkt) of 2 blikken à 400 g tuinbonen (als je geen tuinbonen kunt vinden, kun je ook cannellinibonen, witte bonen of borlottibonen gebruiken)
- 1 ui
- 3 teentjes knoflook
- 4 eetlepels extra vergine olijfolie
- ½ theelepel komijnpoeder
- 1 grote groene chilipeper
- ½ bosje bladpeterselie
- 2 citroenen
- 2 rijpe tomaten
- voor erbij: pitabrood, komkommer, lente-uitjes en zwarte olijven
Bereiden
Was de gedroogde tuinbonen, verwijder eventuele steentjes en laat ze een nacht in ruim koud water weken. Voeg de bonen de volgende dag toe aan een pan met vijf keer zoveel vers koud water en breng aan de kook. Zet het vuur lager en laat 2 uur zachtjes koken, tot de bonen zacht en gaar zijn. Controleer regelmatig, zodat ze niet droogkoken. Giet de tuinbonen af en vang daarbij een grote mok van het kookvocht op.
Als je tuinbonen uit blik gebruikt, sla dan de vorige stap over. Giet de tuinbonen uit blik af en vang het vocht op.
Pel de ui en de knoflook en snijd fijn. Verwarm een grote koekenpan op matig vuur, voeg 2 eetlepels van de olijfolie, de ui en de helft van de knoflook toe en bak 10 minuten, tot de ui zacht maar niet verkleurd is. Roer het komijnpoeder erdoor en voeg de tuinbonen met 200 ml kookvocht of het vocht uit het blik toe. Breng aan de kook, bestrooi met zout en peper, zet het vuur laag en laat 10 minuten zachtjes koken. Tegen het einde van de kooktijd, vooral als je bonen uit blik gebruikt, heb je wellicht een pureestamper nodig om de bonen licht te prakken. Je gaat er geen puree van maken, maar de tuinbonen moeten een romige, geplette consistentie krijgen; je kunt wat extra vocht toevoegen als dat nodig is.
Maak intussen de dressing. Halveer de chilipeper, hak fijn (voor een mildere dressing kun je de zaadjes verwijderen) en voeg met de rest van de knoflook en een flinke snuf zout toe aan een vijzel. Stamp tot alles glad en goed gemengd is. Hak de blaadjes van de peterselie grof, voeg toe aan de vijzel en stamp erdoor. Knijp een citroen erboven uit en roer de rest van de olijfolie erdoor; voeg eventueel extra olijfolie toe tot de dressing de gewenste consistentie heeft. Halveer de tomaten, verwijder de pitjes en snijd het vruchtvlees fijn.
Sprenkel de pittige, groene dressing over de romige tuinbonen en verdeel de fijngesneden tomaten erover. Snijd de tweede citroen in partjes en serveer erbij. Heerlijk met warm pitabrood, reepjes komkommer, lente-uitjes en olijven.
Extra benodigd
Vijzel
Opmerking
Ful medames is het perfecte voorbeeld van een voedzame, smakelijke maaltijd waar ik mijn dag mee wil beginnen. Ful medames begon als een traditioneel ontbijt in Egypte en is in het hele Midden-Oosten populair. Als je de bonen een dag van tevoren kookt (of tuinbonen uit blik gebruikt), is dit een snel ontbijt. Je kunt ook het hele gerecht een dag van tevoren maken en voor het eten even opwarmen.
Kookboek
Het recept 'Ful medames: romige, pittige tuinbonen' is afkomstig uit het kookboek...
Nistisima
Georgina Hayden
Vegan is de trend ontstegen en een blijvend fenomeen in onze westerse maatschappij. Minder bekend is dat vanuit de mediterrane orthodoxie al eeuwenlang in de vele vastenperiodes (200 dagen per jaar in totaal!) alleen plantaardige gerechten werden
... lees verder © Good Cook