Tuinbonen met gerookt varkensvlees

4 personen
bereiden

waardering 7,9obv 11 waarderingen

Ingrediënten

  • 1 gerookte varkenskluif
  • 2 eetlepels extra vergine olijfolie
  • 1 kleine ui, gehakt
  • 600 g varkensbuikribben, ontveld, in stukken van 1 Ć  2 cm gesneden
  • 300 g gedroogde tuinbonen, een nacht geweekt
  • 1 flinke teen knoflook, gehakt
  • 750 g savooiekool, zonder stronk, in 4 parten gesneden, elke part doormidden gebroken

Bereiden

Leg de varkenskluif in een pan die groot genoeg is om later alle ingrediƫnten te bevatten. Doe er zo veel water bij dat het vlees bedekt is en breng het water aan de kook. Laat dat bij matige tot hoge temperatuur 15 minuten koken. Giet af en zet de kluif apart.

Verhit de olie bij matige tot hoge temperatuur in de pan, doe de ui erbij en fruit deze in 3 minuten goudbruin. Neem de ui met een schuimspaan uit de pan en houd hem apart. Leg de stukken varkensrib in de pan en bak ze in ongeveer 8 minuten aan alle kanten bruin. Temper de warmtebron tot matig, doe de ui en de varkenskluif er weer bij, dek de pan af en laat alles nog 10 minuten garen.

Giet de tuinbonen af en doe ze in de pan samen met de knoflook, kool en 1 liter water. Breng dat bij matige tot hoge temperatuur aan de kook, temper de warmtebron dan tot vrij laag en leg het deksel schuin. Laat dat ongeveer 2 uur pruttelen tot het vlees gaar is en de bonen zacht zijn.

Neem de varkenskluif uit de pan en zet deze apart tot hij voldoende afgekoeld is om te kunnen verwerken. Trek het vel eraf en haal het vlees van de botten. Trek het vlees in hapklare stukjes en roer die door de inhoud van de pan. Breng de schotel op smaak met zout en peper en serveer het gerecht in voorverwarmde diepe borden.

Kookboek

Het recept 'Tuinbonen met gerookt varkensvlees' is afkomstig uit het kookboek...

La Cucina della Mamma

'La Cucina della Mamma' gaat over het echte Italiaanse eten. Zoals Loukie Werle beschrijft, is 'cucina povera' - de naam die Italianen geven aan traditioneel koken - prima... lees verder

© De Lantaarn

Tuinbonen tips

Reacties op dit recept

  • cornelis Dit recept spreekt over "gerookt' terwijl er in het geheel niet gerookt wordt, wel wordt er aangebraden en gestoofd en dat is wezenlijk wat anders. Overigens is dit recept uiterst smakelijk!