Nigella Lawson: venkel en wortel met harissa

4 personen
bereiden

waardering 7,2obv 4 waarderingen

Ingrediënten

  • 500 g venkel g, bijgesneden, verticaal gehalveerd, daarna in reepjes van ca. 1 cm dikte gesneden
  • 500 g wortels, geschrapt en in staafjes van ca. 4 cm lengte
  • 2 eetlepels harissa
  • 2 eetlepels milde olijfolie
  • 1 satsuma (mandarijnsoort), rasp plus 2 eetlepels sap (of de rasp plus 2 eetlepels sap van een halve sinaasappel)
  • 1 theelepel zeezoutvlokken, of naar smaak

Bereiden

Verwarm de oven voor op 180 °C / hetelucht 160 °C.

Leg de venkel en wortels in een grote kom. Voeg de harissa, de olie, rasp en het sap van de satsuma en het zeezout toe en meng alles goed.

Leg het groentemengsel in een ondiepe braadslee en schraap de kom goed uit. Schep alles nogmaals om en spreid de groenten uit in de braadslee. Rooster ze 40-50 minuten (roer na 30 minuten een keer) tot de wortel net gaar en de venkel zacht is. Proef, en voeg naar wens meer zout toe (of niet).

Opmerking

'Dit gerecht heeft een perfect uitgebalanceerde smaak: het zoete van de wortels, de kruidige frisheid van venkel, het mildzure van satsuma (of de rasp plus 2 eetlepels sap van een halve sinaasappel) en de aromatische pit van harissa.' - Nigella Lawson

Bewaren

Maak dit liever niet van tevoren, maar restjes blijven in de koelkast in een luchtdicht afgesloten doosje 5 dagen goed.

Kookboek

Het recept 'Nigella Lawson: venkel en wortel met harissa' is afkomstig uit het kookboek...

Bij mij aan tafel

Voor Nigella Lawson, de koningin van de thuiskeuken, draait eten om herinneringen. 'Bij mij aan tafel' bevat recepten van de gerechten die ze at in haar jeugd, het... lees verder

© Uitgeverij Atlas Contact

Venkel tips