Venkel recepten
-
tip
Venkel in de oven met trostomaatjes en tijm
Vegetarisch, 50 min 8,3
-
tip
Gestoofde venkel
Vegetarisch, 50 min 7,8
-
Gebakken venkel met een laagje kruim
Vegetarisch, 45 min 8,3
-
Gegratineerde venkel
Vegetarisch, 60 min 8,3
-
Gepocheerde venkel met gamba's en geroosterde amandelen
Vis, 25 min 7,7
-
Gesmoorde venkel
Gevogelte, 50 min 7,9
-
Hartige taart met venkel en oude kaas
Vegetarisch, 70 min 7,2
-
Nigella Lawson: venkel en wortel met harissa
Vegetarisch, 60 min 7,3
-
Nigella Lawson: venkelgratin
Vegetarisch, 90 min 8,3
-
Plaattaart met venkel en geitenkaas
Vegetarisch, 40 min 8,3
-
Venkel begraven in room
Vegetarisch, 90 min 8,5
-
Venkel in melk
Vegetarisch, 35 min 8,9
-
Venkel met citroensaus
Vegetarisch, 45 min 7,5
Zie ook
Venkel
Venkel, met zijn zachte in elkaar gegroeide bladscheden, wordt niet geheel terecht tot de knolgewassen gerekend. De groente lijkt op een knol en wordt ook als zodanig verkocht. Reken per persoon op een halve knol, die bij de koop witte buitenste bladeren en fris groen moet hebben. De aanvoer uit eigen land vindt voornamelijk plaats van mei tot oktober. Vooral de Italianen zijn gek op de wat anijsachtige smaak van de venkel. Venkel kan in een open plastic zak twee tot drie dagen in de koelkast worden bewaard. Venkel kan ook rauw, geschaafd of dun gesneden, als salade worden gegeten.
Venkel combinaties
Venkel gaat goed samen met room, kippenbouillon, olijfolie, citroen, sinaasappel, kaas, amandelen, pijnboompitten, hazelnoten, walnoten, tomaten, aardappelen, ansjovis, tonijn, mayonaise, kappertjes, olijven, radicchio, waterkers, gerookte zalm en prosciutto. ¹)
Gesmoorde venkel recept
Maak venkelknollen schoon (het venkelgroen kunt u afknippen, kleinsnijden en in salades verwerken). Blancheer ze 5 minuten in kokend water met zout, spoel ze in koud water en laat uitlekken. Snijd grote knollen in vieren; laat kleine knollen heel. Leg ze in een braadpan die bekleed is met spekzwoerd, met daarop een laagje ui en wortel in plakjes. Schep er een paar eetlepels niet-ontvette bouillon bij. Breng het geheel aan de kook, sluit de pan en laat de inhoud in circa 40 minuten in een tot 220 °C verhitte oven gaar worden. ²)
Hartige taart met venkel
Verwarm 125 ml room met 150 g gorgonzola tot het een gladde saus wordt en laat deze iets afkoelen. Bekleed intussen een lage taartvorm van zo'n 26 cm doorsnee met roomboterbladerdeeg. Schaaf een grote, dikke venkelknol (of twee kleinere knollen) in dunne reepjes en verdeel de reepjes met ringetjes bosui en fijngehakte kruiden als peterselie en/of oregano over de taartbodem. Roer tot slot 4 eieren door de gorgonzolasaus en schenk dit mengsel over de venkel in de taart. Bak de taart in een voorverwarmde oven van 200 °C in 30 minuten goudbruin en gaar. ³)
[ Bron: 'Van de groenteman' ¹) | 'De Grote Larousse Gastronomique' ²) | redactie ³) ]
[ Beeld: Ekaterina Kondratova | Shutterstock.com ]