
Gepocheerde venkel met gamba's en geroosterde amandelen
- 4 personen
- 25 min
- waardering 7,7
- Voorgerecht
- Italiaans
- Vis
Ingrediënten
- 1 grote venkelknol (ongeveer 500 g) of 2 kleintjes
- 200 ml volle melk
- 100 ml single cream of slagroom
- 200 ml warme groentebouillon
- 160 g rauwe, gepelde gamba's, zonder kop
- 30 g geschaafde amandelen
- rasp van 1 onbespoten citroen
- extra vergine olijfolie, om te bedruppelen
Bereiden
Snijd de venkel in de lengte in 4 parten. Verwijder het loof en leg het even weg voor later. Snijd dan de taaiste topjes eraf en snijd ook de lelijke buitenste blaadjes eraf. Leg de stukken venkel in een niet te grote pan (ze moeten er nét in passen) en giet de melk, room en bouillon erbij. Bestrooi met een mespunt zout en een mespunt witte peper.
Breng aan de kook, dek de pan af en laat de venkel op zacht vuur in 15 minuten gaar worden. Voeg de laatste 3 of 4 minuten de gamba's toe. Haal de pan van het vuur, proef en voeg eventueel nog wat zout of peper toe. Rooster intussen de amandelen in een droge koekenpan. Houd de pan continu in beweging.
Leg een stuk gepocheerde venkel in een ondiep schaaltje, verdeel de gamba's erover. Giet er wat van de hete bouillon over en bestrooi met de geroosterde amandelen en venkelloof. Garneer met nog wat citroenrasp en bedruppel met olie.
Tips
Laat de bouillon niet doorkoken, dan gaat hij schiften. Je kunt eventueel ook gekookte garnalen gebruiken. Voeg die pas in de laatste minuut van de kooktijd toe. Rauwe venkel verkleurt als je hem na het snijden te lang laat liggen. Snel in de pan ermee!
Kookboek
Het recept 'Gepocheerde venkel met gamba's en geroosterde amandelen' is afkomstig uit het kookboek...

Rachel Khoo's kookschrift
Rachel Khoo
Na 'Chez Rachel' en 'Mijn Franse Keuken' komt Rachel Khoo met 'Rachel Khoo's kookschrift'. Ontdek in dit persoonlijke kookschrift Rachel Khoo's favoriete recepten... lees verder
© Kosmos Uitgevers