Venkel in melk
bereiden
Ingrediënten
- 6 venkelknollen
- 20 g boter
- 3 eetlepels olijfolie
- 300 ml melk
Bereiden
Maak de venkelknollen schoon, verwijder beschadigde delen en leg ze in een pan met koud water. Breng aan de kook, breng op smaak met zout en kook ze 3 minuten. Laat afkoelen en snijd de venkelknollen in zes stukken.
Verhit in een pan de boter met de olie en bak daarin de stukken venkel aan alle kanten. Overgiet met de melk, breng op smaak met zout en peper en laat ongeveer 15 minuten koken, tot de saus dik is.
Gegratineerde variant
Kook de venkelknollen in water of stoom ze, snijd ze in zes stukken en breng op smaak met olijfolie. Leg de stukken venkel in een met olie ingevette schaal, bestrooi met Parmezaanse kaas en enkele klontjes boter en bak ze in een tot 180 °C voorverwarmde oven tot de venkel goudbruin is.
Opmerking
Je herkent mannelijke venkelknollen aan hun ronde vorm. Deze zijn rauw het lekkerst. De vrouwelijke knollen zijn platter van vorm en zijn gekookt het lekkerst. In de renaissance consumeerde de adel rauwe venkel na de maaltijd voor een betere spijsvertering.
Kookboek
Het recept 'Venkel in melk' is afkomstig uit het kookboek...
Recepten uit Venetië
Laura Zavan
Ontdek de rijkdom van de Venetiaanse keuken; van seizoensgebonden groenten tot de schatten van de zee. De lokale aperitief Aperole Spritz, antipasta... lees verder
© Good Cook