Hartige witloftaart met geitenkaas en walnoten

4 personen
bereiden

waardering 8obv 16 waarderingen

Ingrediënten

  • voor de bodem
  • 200 g bloem
  • 100 g boter
  • 1 ei
  • voor de vulling
  • 5 witlofstronken, korte en dunne
  • 25 g boter
  • 1 eetlepel olie
  • ½ eetlepel suiker
  • 150 g crème fraîche
  • 180 g geitenkaas
  • 50 g walnoten

Bereiden

Meng voor de bodem de bloem met een mespunt zout in een kom en snijd de boter er met 2 messen doorheen tot het er als broodkruimels uitziet. Voeg het met 20 ml ijskoud water losgeklopte ei toe aan het kruim en vorm met een koele hand er snel een samenhangend deeg van. Laat 30 minuten afgedekt in de ijskast rusten.

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Snijd de witlofstronkjes in de lengte doormidden. Bak deze in de boter en olie 15 minuten met de snijkant onder tot het zacht en goudgeel is. Draai ze om in de pan en bestrooi ze met de suiker. Bak ze nog 10 minuten.

Haal het deeg uit de ijskast, kneed het nog even 'wakker'. Rol het uit en leg dit op de bodem van de springvorm. Smeer de crème fraîche over de bodem, leg de lof hierop met de snijkant boven. Strooi er zout en peper over, verdeel de geitenkaas erover samen met de walnoten.

Bak de taart in de oven gedurende 20-25 minuten.

Extra benodigd

Springvorm (Ø 20 cm)

Tip

Zelf een taartbodem maken, is zo gebeurd en zoveel lekkerder. Gebruik nooit bladerdeeg voor een bodem, die wordt niet knapperig.

Kookboek

Het recept 'Hartige witloftaart met geitenkaas en walnoten' is afkomstig uit het kookboek...

Wat maak je Menu weer?

In 'Wat maak je Menu weer?' vind je recepten voor 6 personen. Het zijn complete menu's, die gerangschikt zijn naar het hoofdingrediënt: vlees, vis, wild, gevogelte of... lees verder

© Jennifer Smit

Witlof tips

Reacties op dit recept

  • Joke Heel erg lekker!
  • Meike De 'taart' ziet er prachtig uit... totdat je gaat snijden. De witlofhelften trek je met het mes door het deeg en het eindigt als een soort witof/deeg stamppotje... 'Je kan het toch niet heel opeten' was een bekend gezegde bij ons in huis en dat geldt zeker voor dit gerecht. Wel lekker inderdaad!
    • Hennie Zou het een oplossing zijn om de witlof niet in stronkjes te laten, maar te snijden; de smaak blijft hetzelfde.
  • hetty Als je niet van een deegbodem houdt kun je er ook gekookte aardappelschijfjes onder doen. Ga ik straks maken.
  • Els Lijkt me heerlijk. Ik neem aan dat het zachte geitenkaas moet zijn...?