Pompoenjam met vanille
- 1 kg jam
- 55 min
- waardering 7,5
- Overig
- Hollands
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 1 kg vruchtvlees van pompoen
- 1 vanillestokje
- 1 kg suiker
- het sap van 2 citroenen
Voorbereiden
Doe het vruchtvlees van de pompoen in een pan met een bodempje water, zodat het vruchtvlees niet aankookt. Laat 10 tot 15 minuten sudderen op een matig vuur tot het vruchtvlees gaar is, maar niet uit elkaar valt. Giet wanneer het vruchtvlees van de pompoen is afgekoeld overtollig vocht af. Snijd het vruchtvlees in kleine stukjes.
Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap er met de punt van een scherp mes de zaadjes uit. Doe het vruchtvlees van de pompoen met de suiker en het citroensap in een kom. Stop de stukjes vanille ertussen en voeg de vanillezaadjes toe. Leg een vel bakpapier op van het mengsel in de kom en zet een nacht in de koelkast.
Bereiden
Doe de volgende dag het mengsel in de kom over in een confituurpan. Laat al roerend op een laag vuur sudderen tot de suiker is opgelost. Draai het vuur hoog en breng stevig aan de kook. Laat flink koken tot het stollingspunt is bereikt: controleer de dikte van de jam door een paar druppels op een koud schoteltje te laten vallen. Als de jam meteen stolt en dikker wordt, is hij klaar. Schuim zo nodig af.
Schep de jam in hete, gesteriliseerde potten en sluit die af.
Extra benodigd
Bakpapier
Tip
Dit recept is een perfecte manier om na het uithollen van een pompoen voor Halloween het vruchtvlees te verwerken. De natuurlijke suiker van pompoen is ideaal voor het maken van jam.
Kookboek
Het recept 'Pompoenjam met vanille' is afkomstig uit het kookboek...
Jams, chutneys & tafelzuur
Gloria Nicol
De lekkerste recepten voor jams, chutneys en tafelzuur, plus essentiële informatie over inmaaktechnieken en het nodige gereedschap. Met deze recepten maak je... lees verder
© Good Cook