Rozenbotteljam
- 1 liter jam
- 75 min
- waardering 7,5
- Overig
- Hollands
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 1 kg rozenbottels
- 500 g appels
- 200 ml suiker of agave- of kokosbloesemsuiker
- sap van 1 citroen
Bereiden
Was de rozenbottels en verwijder de kroontjes / steeltjes. Snijd ze doormidden. Schil de appels en verwijder klokhuis en snijd in vieren.
Doe de rozenbottels, appels, suiker en het citroensap in een pan en voeg water toe - zoveel dat alles net onder staat. Laat ca. 40 minuten zachtjes koken met de deksel op de pan.
Doe de inhoud in een vergiet en duw met een lepel door de gaatjes heen. Het sap gaat erdoorheen en de pitjes en schillen blijven in het vergiet achter.
Breng de gezeefde jam weer even aan de kook en doe dan in schone, steriele glazen potjes. Doe de deksels erop en zet ze 15 minuten op de kop - dan trekken ze vacuüm. Daarna weer omdraaien en bewaren op donkere plek. Na openen koel bewaren.
Extra benodigd
Jampotten
Variatietip
Je kunt behalve rozenbottels ook bijvoorbeeld wat duindoorn meekoken.
Kookboek
Het recept 'Rozenbotteljam' is afkomstig uit het kookboek...
Wildplukken
Leoniek Bontje & Yvet Noordermeer
Leer de meest voorkomende eetbare wilde planten te herkennen en te gebruiken met 'Wildplukken' in de hand. Leoniek Bontje en Yvet Noordermeer nemen je in dit boek mee op plukdagen door het hele jaar. Met de oogst van een plukdag bereid je... lees verder
© Uitgeverij Terra