Eendenborst met gember en pruimen
voorbereiden
bereiden
wachten
Ingrediënten
- 6 eendenborstfilets, met vel
- 2 eetlepels lichtbruine suiker
- 1 eetlepel zeezout
- ¼ theelepel vers gemalen witte peper
- ½ theelepel Chinees vijfkruidenpoeder
- 125 ml cognac
- 9 pruimen, gehalveerd en ontpit
- 4 cm gemberwortel, geschild en in dunne plakjes
- 1 grote prei, alleen het witte deel, afgespoeld en julienne gesneden
- 2 eetlepels olijfolie
- handvol verse koriander, voor erbij
Voorbereiden
Maak kruislingse inkepingen in het vel van de eend. Roer de suiker, het zeezout, de witte peper en het vijfkruidenpoeder door elkaar in een kleine kom. Wrijf de eend in met het mengsel.
Giet de cognac in een vierkante plastic bak en leg de eendenborstfilets er met het vel omhoog in. Dek de bak af en zet hem een paar uur of een nacht in de koelkast.
Bereiden
Verwarm de oven voor op 180 °C. Doe de pruimen, gember en prei in een braadslee, besprenkel ze met de olijfolie en voeg zeezout en vers gemalen zwarte peper naar smaak toe. Zet de braadslee 20 minuten in de oven.
Verhit intussen een grote koekenpan met antiaanbaklaag op laag tot matig vuur. Haal de eendenborstfilets uit de marinade (bewaar de marinade) en leg ze met het vel omlaag in de pan. Bak ze circa 10 minuten. Het vel moet knapperig worden, maar mag niet verbranden, dus let op!
Haal de braadslee uit de oven en verhoog de oventemperatuur tot 200 °C. Leg de eendenborsten met het vel omhoog op de pruimen en prei. Giet de bewaarde marinade erover en zet het geheel nog 15 minuten in de oven.
Snijd de eendenborstfilets dwars op de draad in plakken, schep de pruimen en prei erover en verdeel de koriander erover. Serveer het gerecht met gestoomde Aziatische groenten en zilvervliesrijst met boter.
Opmerking
'Er zijn gerechten die je volgens mij beter kunt overlaten aan profkoks en gebraden eend is daar een van. Ik weet dat ik dat niet hoor te zeggen, maar bij een gebraden eend moet de huid heerlijk knapperig worden en dat is thuis moeilijk goed te krijgen. Dit recept is een snelle, keukenvriendelijke variant waarbij je alleen eendenborst gebruikt, en dat is tenslotte het sappigste deel van de eend. De witte peper, het vijfkruidenpoeder, de gember en de pruimen zijn afgeleid van Chinese recepten, maar passen samen perfect bij wat eigenlijk heel gewoon gebraden vlees is.' - Michele Cranston
Kookboek
Het recept 'Eendenborst met gember en pruimen' is afkomstig uit het kookboek...
A simple table
Michele Cranston
Ruim 100 recepten voor één persoon, met z'n tweeën, met een gezin of met familie en vrienden. Van snelle en gemakkelijke doordeweekse eenpans
... lees verder © Uitgeverij Terra