Eendenborst met port en vijgen
bereiden
Ingrediënten
- 6 eendenborsten, elk ca. 220 g, afgespoeld en drooggedept
- 500 ml port
- 8 tot 10 verse basilicumblaadjes, in stukjes gescheurd en fijngehakt
- 30 tot 45 g roomboter
- 8 verse vijgen, 400 g totaalgewicht, in de lengte gehalveerd
- 125 ml rode wijn zoals Côtes du Rhône
- 500 ml kippen- of runderbouillon, of een mengsel
Bereiden
Kerf met een zeer scherp mes het vet van elke eend in een ruitpatroon in, maar snijd niet in het vlees. Besprenkel beide kanten met 2 tot 3 eetlepels port. Bestrooi met zout en peper en druk er dan aan beide kanten het basilicum in. Laat 30 minuten op kamertemperatuur staan. Giet intussen de rest van de port in een pan en breng op middelhoog vuur aan de kook. Draai het vuur matig en laat 10 tot 15 minuten koken tot er 4 eetlepels over zijn. Doe over in een kom en zet weg.
Verhit de boter in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Doe er de vijgen in en bak ze ca. 2 minuten aan beide kanten tot ze zacht zijn. Doe over op een schaal en houd ze warm. Leg de eendenborsten met de velkant onder in de pan en bak ze ca. 4 minuten op middelhoog vuur tot ze bruin zijn. Draai ze om en bak de tweede kant nog ca. 2 minuten tot die bruin is en het vlees zacht aanvoelt wanneer u er op drukt. Doe over op een schaal en houd warm.
Giet het vet uit de pan in een kom en zet weg. Blus de pan af met de rode wijn. Breng op hoog vuur aan de kook en laat al roerend 5 minuten koken tot de wijn tot ca. 2 eetlepels is ingekookt. Schep intussen zoveel mogelijk vet van de sappen in de kom. Giet de sappen en de bouillon in de pan en laat in ca. 5 minuten tot 4 eetlepels inkoken. Schep er de ingekookte port en de vijgen door.
Snijd de eendenborst in schuine plakjes en schik ze op zes borden. Schep er de saus over en de vijgen omheen en serveer direct. Lekker met haricots verts.
Kookboek
Het recept 'Eendenborst met port en vijgen' is afkomstig uit het kookboek...
Uit eten in Parijs
Marlena Spieler
Bezoekers aan Parijs zijn altijd onder de indruk van de toewijding van de Parijzenaars aan het allerbeste eten. Verkopers uit streken in heel Frankrijk staan op markten
... lees verder © Good CookEendenborst tips
Reacties op dit recept
- jet Op 2e kerstdag gemaakt, was heerlijk, iedereen heeft genoten, op een bedje van bieslookpuree met boontjes geserveerd. Thanks.
- Joska Ik heb het vorig jaar met kerst gemaakt, maar dan niet als hoofdgerecht maar met aangepaste hoeveelheden als voorgerechtje. Waanzinnig lekker!
- Nadine Ook prima te maken met gedroogde vijgen. Gewoon wat langer laten meekoken.
-
Lin
Ik snap het recept geloof ik niet... je marineert de eend in de port... later hebben ze het over wijn inkoken... en vervolgens moet de ingekookte port erbij die eerder niet genoemd wordt. Mis ik iets?
- Onno Beter lezen, je hebt inderdaad iets gemist, namelijk het inkoken van de port in de eerste alinea...
-
Abee
500 ml wijn kook je niet in ca 3 à 4 minuten in tot 4 eetlepels. Er staat dus niet wat je met de wijn moet doen? Welk vet wegscheppen van de eend die in een warme oven staat? Vertel gewoon stap voor stap wat je moet doen en laat me niet gokken of raden. En ja... logisch wat je moet doen maar vertel dat dan ook.
- Frank Je moet wel goed lezen. Er wordt geen 500 ml wijn ingekookt en evenmin 500 ml port. Na het besprenkelen van 6 eendenborsten met de aangegeven hoeveelheden port hou je nog circa 150 ml port over die je moet inkoken tot 4 eetlepels (60 ml). Dat is prima te doen in de aangegeven tijd. Ook voor de overige zaken geldt: lees de tekst. Niet scannen, maar lezen. En even nadenken...
- Jasmijn Op 2e kerstdag gemaakt, heerlijk! Een makkelijk en snel gerecht. Met wortel broccoli mix uit de oven, aardappelpuree en stoofperen. Relaxed met kerst, volgend jaar weer.