Kruidige eendenbout met rodekool en druiven
bereiden
Ingrediënten
- ½ rodekool (ca. 400 g), stronk verwijderd, fijngesneden
- 2 uien, gepeld, gesnipperd
- 3 tenen knoflook, fijn geraspt
- 1 appel (granny smith), geschild, klokhuis verwijderd, in grove stukken
- 200 g pitloze blauwe druiven
- 50 g gedroogde cranberry's
- snufje gemalen kruidnagel
- snufje kaneel
- snufje nootmuskaat
- 100 ml rode wijn
- 3 eetlepels sherryazijn of rodewijnazijn
- 4 eendenbouten
Bereiden
Verwarm de oven voor tot 160 °C. Roer alle ingrediënten, behalve de eend zelf, in een diepe pan door elkaar met een flinke snuf zout en wat versgemalen zwarte peper. Breng op matig vuur aan de kook, doe het deksel op de pan en zet 1½ uur in de oven; roer tussentijds een paar keer door.
Knip intussen met een keukenschaar overtollig vet van de eendenbouten en leg de bouten terug in de koelkast.
Haal de pan uit de oven als de kool 1½ uur heeft gekookt en roer door.
Bestrooi de eendenbouten aan beide kanten met peper en zout, en leg ze met de huid naar boven op de kool. Zet de pan afgedekt nog 1½ uur in de oven; schud de pan tussentijds een paar keer.
Verwijder het deksel, verhoog de oventemperatuur tot 200 °C en zet de eend en kool nog 20 minuten in de oven. Je hebt dan een heerlijke, zoetzure kool die verrijkt is met het vocht van de eend en smeltend gare eend die zo van het bot valt.
Opmerking
Dit is zo'n eenvoudig recept: het enige wat je nodig hebt is geduld. Het is ook een ongelooflijk troostrijk gerecht dat de keuken vult met een fijne herfstgeur, als een voorbode van de feestmaand. Doordat alle ingrediënten in dezelfde pan garen, wordt de rodekool heerlijk zacht en intens van het kookvocht en het vet van de eend.
Kookboek
Het recept 'Kruidige eendenbout met rodekool en druiven' is afkomstig uit het kookboek...
Foolproof uit één pan
Alan Rosenthal
'Foolproof uit één pan' staat vol met de lekkerste eenpansgerechten in alle vormen en maten. Van stoofpotjes tot risotto en van curry's tot ovenschotels. De 60 fantastische recepten zijn zo ontwikkeld dat ze gewoon niet kunnen mislukken
... lees verder © Uitgeverij Becht