Gebraden kip met pasta en tomaten van Rick Stein

4 personen
voorbereiden
bereiden
wachten

waardering 8,1obv 16 waarderingen

Ingrediënten

  • 450 g trostomaten
  • 1½ kg scharrelkip
  • 1 eetlepel fijngeraspte verse gember
  • 3 eetlepels olijfolie
  • sap van 1 citroen
  • 50 ml droge witte wijn
  • 350 g penne
  • 2 teentjes knoflook, gekneusd en dan klein gehakt
  • een flinke hand in kleine stukjes gescheurde basilicumblaadjes

Voorbereiden

Ontvel de tomaten, verwijder de zaadjes en hak in stukken. Schud ze om in een vergiet met ½ theelepel zout en zet 1 uur weg.

Bereiden

Verwarm de oven voor op 230 °C / gasstand 8. Kruid de buikholte van de kip met zout en peper en wrijf de binnenkant in met de geraspte gember. Leg de kip in een braadslede, bestrijk hem helemaal met wat van de olijfolie en kruid met wat zout en peper. Braad de kip 20 minuten.

Temper de oventemperatuur tot 180 °C / gasstand 4. Giet het overtollige vet uit de braadslede en schenk wat citroensap over de kip. Zet hem weer in de oven en braad nog 45 minuten; bedruip nu en dan met de rest van het citroensap en dan met de witte wijn, tot er heldere sappen uit de dij komen als u erin prikt met een pen.

Kook ca. 15 minuten voor het eind van de braadtijd de pasta in 12 minuten al dente in ruim water met royaal zout (1 theelepel zout per 600 ml).

Doe intussen de rest van de olijfolie en de knoflook in een grote koekenpan en zet die op hoog vuur. Voeg, zodra de knoflook begint te knetteren, de tomaten toe en schud die om boven hoog vuur tot veel van het overtollige vocht is verdampt en er een lekkere, iets gekaramelliseerde geur af komt. Voeg het basilicum toe, schud nogmaals om en haal van het vuur.

Giet de pasta goed af. Haal de kip uit de oven, leg op een snijplank en giet zo nodig overtollig vet uit de braadslede. Laat nu sappen uit de buikholte van de kip terug in de braadslede lopen. Voeg de tomaten toe evenals de gare pasta en wat zwarte peper en roer alles goed om de bodem van de braadslede deglaceren.

Snijd de kip en verdeel het vlees over vier voorverwarmde borden. Schep er wat van de pasta naast en geef er een lichte groene salade bij.

Kookboek

Het recept 'Gebraden kip met pasta en tomaten van Rick Stein' is afkomstig uit het kookboek...

Van kust tot kust

Rick Stein heeft een passie voor vers voedsel uit verantwoorde bron. Die passie heeft hem naar verschillende continenten gevoerd, langs schitterende kusten en naar... lees verder

© Tirion Uitgevers

Gebraden kip tips