Gevulde kipfilet met spinazie, zalm en sesam-honingsaus

4 personen
bereiden

waardering 7,6obv 13 waarderingen

Ingrediënten

  • 1½ eetlepel sesamzaad
  • 3 eetlepels sesamolie
  • 100 g verse spinazie (plus wat extra blaadjes voor garnering)
  • 100 g gerookte zalm in 4 plakjes
  • 4 biologische kipfilets à ca. 150 g
  • 50 g roomboter
  • 500 ml kippenbouillon (pot of blokje)
  • 250 ml crème fraîche
  • 2 eetlepels honing
  • mini-maïskolfjes (pot of versgekookt) en kerstomaatjes voor de garnering

Bereiden

Rooster het sesamzaad al roerend in een droge koekenpan op middelhoog vuur iets bruin; pas op voor verbranden. Laat op een bord afkoelen.

Verhit 1 eetlepel sesamolie in een wok en roerbak de spinazie op zo hoog mogelijk vuur tot het is geslonken en het vocht (grotendeels) is verdampt. Maak pittig op smaak af met zout en peper. Laat de spinazie in een vergiet verder goed uitlekken, druk het laatste vocht er uit. Hak of snijd de spinazie grof.

Leg op elk plakje zalm een kwart van de geroerbakte spinazie en rol op. Vet een ovenschaal in.

Laat de kipfilets op kamertemperatuur komen en bestrooi ze met zout en peper. Verhit de roomboter en 2 eetlepels sesamolie in een braadpan en bak de kipfilets om en om bruin en bijna gaar.

Haal de filets uit de pan, laat ze iets afkoelen en snijd ze aan de zijkant open. Vul de filets met de zalm-spinazierolletjes, druk ze stevig dicht en leg de filets in de ovenschaal.

Voeg een scheutje kippenbouillon toe aan het braadvet en roer de aanbaksels los. Voeg de rest van de bouillon toe en laat ca. 5 minuten op hoog vuur zonder deksel inkoken. Voeg de crème fraîche en de honing toe. Breng de saus al roerend nog eens aan de kook en laat nog 8-10 minuten inkoken. Bind zo nodig met kleine beetjes allesbinder, laat even koken voordat je eventueel meer toevoegt. (Laat kip en saus zo nodig afkoelen en zet tot gebruik koel en afgedekt weg.)

Verwarm de oven voor op 200 °C. Laat de kip intussen op kamertemperatuur komen. Laat de kip ca. 10 minuten in de oven door en door warm en helemaal gaar worden. Verwarm intussen al roerend de saus.

Snijd de kipfilets schuin in plakken, leg op warme borden en schenk de saus erover. Bestrooi met geroosterd sesamzaad en garneer met minimaïskolfjes, tomaatjes en spinazieblaadjes. Geef er wilde rijst bij.

Kookboek

Het recept 'Gevulde kipfilet met spinazie, zalm en sesam-honingsaus' is afkomstig uit het kookboek...

Weekendkoken

De recepten in dit boek zijn allemaal bijzonder van smaak en uitvoerig getest op 'stressloosheid'. Als je doet wat er staat, lukken ze altijd. Kook. Eet. Geniet.

... lees verder

© Uitgeverij Terra

Gevulde kipfilet tips

Reacties op dit recept

  • Joan Lekker recept, goed voor te bereiden, geschikt voor etentje. Maiskolfjes zijn overbodig.