Kalkoengehaktballetjes met tomaten-paprikasaus

3 personen
bereiden

waardering 8,3obv 7 waarderingen

Ingrediënten

  • voor de saus
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1 blik gepelde tomaten van ca. 450 tot 500 g
  • ½ blokje biologische kippenbouillon
  • ½ pot Italiaanse geroosterde paprika's op azijn
  • snufje gedroogde chilipeper
  • voor de gehaktballetjes
  • 1 sneetje witbrood
  • 50 ml melk
  • 450 g kalkoenfilet
  • 1 sjalotje, gesnipperd
  • 6 takjes platte peterselie, fijngehakt
  • 1 ei
  • 2-3 plakken varkensbuikspek, fijngehakt (desgewenst)
  • snufje kaneelpoeder
  • snufje geraspte nootmuskaat

Bereiden

Fruit voor de saus de helft van de ui in de olijfolie in een koekenpan. Voeg zodra de ui glazig maar niet gekleurd is de knoflook, de tomaten uit blik, het halve bouillonblokje, de uitgelekte paprika's en wat chilipeper toe. Meng goed en laat ongeveer 20 minuten sudderen.

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Laat het brood in de melk weken. Snijd de kalkoenfilet in stukken en draai die met korte stootjes in een keukenmachine. Doe het kalkoengehakt in een kom en schep er de uitgeknepen snee brood, de rest van de ui, de sjalot, de peterselie, het ei, het spek (desgewenst), de specerijen en wat zout en peper door. Meng goed. Rol het gehaktmengsel tot balletjes die zo groot zijn als een golfbal.

Schik de balletjes naast elkaar in een ovenschaal en braad ze ca. 25 minuten in de oven. Zet de oven op 150 °C. Schep de saus over de balletjes en laat ze nog ca. 15 minuten stoven.

Extra benodigd

Keukenmachine

Tip

Je kunt dit gerecht een dag van tevoren maken en vlak voor het serveren opwarmen.

Kookboek

Het recept 'Kalkoengehaktballetjes met tomaten-paprikasaus' is afkomstig uit het kookboek...

Balletjes

Rol wat smeuïge ingrediënten tot balletjes, panneer ze en zet ze op het vuur. Wat een fijne smaak in een of twee hapjes! Perfecte ideeën om restjes op te... lees verder

© Good Cook

Kalkoen tips

Reacties op dit recept

  • Wesselien Wat een fantastische smaak. Ik heb nog champignons toegevoegd aan de saus. En in plaats van kalkoenfilet heb ik gekozen voor biologisch rundergehakt.