Geroosterde hete kip met ananas-muntsalade
voorbereiden
bereiden
wachten
Ingrediënten
- 75 g gehakte witte ui
- 5 bosuitjes, grof gehakt
- 3 teentjes knoflook
- stuk verse gember van 2½ cm, geschild
- 1 scotch bonnet- of habaneropeper, zaadlijst verwijderd
- 2 eetlepels sojasaus
- 1½ theelepel gemalen piment
- 1 theelepel versgemalen zwarte peper
- ½ theelepel kaneelpoeder
- ¼ theelepel gemalen kruidnagel
- ¼ theelepel versgeraspte nootmuskaat
- 60 ml extra vergine olijfolie, plus extra om het rooster in te vetten
- 1 hele kip van 1,8 kg, in 10 stukken gesneden
- 2 eetlepels vers limoensap, plus partjes limoen om erbij te geven
- voor de salade
- ¾ theelepel hele zwarte peperkorrels
- 1 ananas van 1,3 kg, in blokjes van 2 cm gesneden
- 1 eetlepel plus 2 theelepels extra vergine olijfolie
- 1 theelepel zeezoutvlokken
- 20-30 muntblaadjes
- 2 bosuitjes, schuin in lange dunne ringen gesneden
Voorbereiden
Pureer in een keukenmachine de ui, bosuitjes, knoflook, gember, pepers, sojasaus, zout naar smaak, piment, de zwarte peper, het kaneelpoeder, de gemalen kruidnagel en nootmuskaat tot een glad mengsel. Voeg terwijl je de keukenmachine aan laat staan geleidelijk de olie toe.
Doe de marinade over in een hersluitbare plastic zak van 3,75 liter. Voeg de stukken kip toe. Druk de lucht eruit en sluit de zak af. Draai enkele keren om, zodat alle stukken kip met een laagje marinade worden bedekt. Leg de zak vervolgens in een kom en zet onder af en toe keren minstens 2 uur tot 1 dag in de koelkast. Neem de kip 1 uur voordat je hem gaat bereiden uit de koelkast om op kamertemperatuur te laten komen.
Bereiden
Verwarm de oven voor tot 230 °C (gasstand 8) en zet het rooster in het midden van de oven. Bekleed een braadslee met aluminiumfolie en leg daarin een ingevet rooster. Bewaar de marinade en schik de stukken kip met de huid omhoog in een enkele laag op het rooster. Besprenkel met het limoensap, breng licht op smaak met zout en schep de marinade erover. Laat 50 minuren tot 1 uur braden tot de stukken kip een krokant randje krijgen en door en door gaar zijn (dek na 40 minuten zo nodig af met aluminiumfolie).
Maak ondertussen de salade. Gebruik een vijzel om de peperkorrels grof te pletten. Meng in een kom de ananas en olie. Voeg het zout toe, dat je tussen je vingers verpulvert, voeg vervolgens de peper toe en hussel door elkaar. Voeg de munt en bosuitjes toe en hussel nogmaals door elkaar; voeg zonodig nog wat olie en peper en zout toe. Serveer met de stukken kip.
Extra benodigd
Keukenmachine, aluminiumfolie, vijzel
Opmerking
Geroosterde hete kip is een typisch Jamaicaans straatgerecht: de pikante, zoete specerijen verwarmen de inwendige mens tijdens de koelere maanden van het jaar, terwijl het door de pittige smaak ook een ideaal picknickhapje is om in milder weer van te genieten. Gebruik olijfolie van goede kwaliteit en krokant zeezout.
Kookboek
Het recept 'Geroosterde hete kip met ananas-muntsalade' is afkomstig uit het kookboek...
Kip uit de oven
Mindy Fox
Gebraden kip uit de oven is het ideale gerecht: het kost weinig tijd en moeite en ziet er ook nog eens fantastisch uit. In dit bijzondere kookboek onthult Mindy Fox... lees verder
© Uitgeverij Becht