Gordon Ramsay: kip gevuld met knoflook en tamme kastanjes

6 personen
bereiden

waardering 8,4obv 10 waarderingen

Ingrediënten

  • 1 grote, uitgebeende vrije-uitloopkip, zonder vleugels
  • olijfolie, om te besprenkelen
  • voor de vulling
  • olijfolie, om te bakken
  • ½ ui, in kleine blokjes
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1 stengel bleekselderij, bijgesneden en in blokjes
  • 50 g pijnboompitjes
  • 75 g gepelde gekookte kastanjes, in stukjes
  • 100 g gekookte gemengde rijst, bijvoorbeeld basmati en wilde rijst
  • 2 eetlepels gehakte peterselie
  • voor de peterseliedressing
  • klein bosje bladpeterselie
  • 1 teentje knoflook
  • ½ eetlepel grove mosterd
  • 1-1½ eetlepel rodewijnazijn
  • 5 eetlepels olijfolie

Bereiden

Verwarm de oven voor op 180 °C / gasstand 4.

Maak eerst de vulling. Verwarm een grote koekenpan op matig vuur en doe er een scheut olie in. Sauteer de ui 4 minuten, voeg de knoflook toe en bak nog 1-2 minuten tot ze zacht zijn. Voeg de bleekselderij toe, roer pijnboompitjes en kastanjes erdoor, proef en breng goed op smaak. Voeg gekookte rijst en peterselie toe, roer nogmaals, proef en breng zo nodig opnieuw op smaak.

Leg de uitgebeende kip met de huidzijde naar beneden op een werkblad. Bestrooi het binnenste met zout en peper. Schep de vulling in het midden van de kip en vouw de randen eromheen. Bind de kip op regelmatige afstanden op met touw en draai het pakketje om, zodat de borst boven ligt.

Besprenkel de buitenzijde van de kip met olijfolie en maal er zout en peper over. Leg in een braadslee en zet 1 uur in de oven; bedruip het vlees nu en dan. Zet de oven dan op 200 °C / gasstand 6 en braad nog 15-20 minuten, tot de kip gaar is en de huid goudgeel en krokant. Haal uit de oven en laat 15 minuten rusten voor het opdienen.

Maak intussen de peterseliedressing. Hak peterselie en knoflook fijn. Meng met de mosterd en azijn en voeg dan geleidelijk al kloppend de olijfolie toe, om de dressing dikker te maken.

Dien de gevulde kip in plakken op, met de dressing eroverheen gelepeld.

Opmerking

'Dit is een eenpansmaaltijd, waarbij de uitgebeende kip een vulling omhult van rijst en tamme kastanjes. Gemakkelijk te snijden en een simpele peterselievinaigrette dient als tegenwicht voor het zoete van de kastanjes. Uitbenen is een lastig karweitje, dus, tenzij je veel zelfvertrouwen hebt, kun je het best de poelier vragen dat te doen.' - Gordon Ramsay

Kookboek

Het recept 'Gordon Ramsay: kip gevuld met knoflook en tamme kastanjes' is afkomstig uit het kookboek...

Koken als een chef

In 'Koken als een chef' geeft Ramsay je gedegen, praktische informatie over technieken, ingrediënten en bereidingswijzen. In 11 thematische hoofd

... lees verder

© Van Dishoeck

Kip oven tips