Granaatappelkip met ovengroenten en bulgursalade
voorbereiden
bereiden
wachten
Ingrediënten
- 1 grote biologische kip, platgelegd (vraag de slager om dat voor je te doen)
- 6 eetlepels granaatappelsiroop, plus iets extra's
- 4 teentjes knoflook
- 1 rode chilipeper, fijngehakt
- 300 g gare bulgur
- voor de ovengroenten
- 2 wortelen, in stukjes
- 2 pastinaken, in stukjes
- 2 rode uien, in dunne plakjes maar niet helemaal doorgesneden
- 3 eetlepels olijfolie
Voorbereiden
Doe de kip in een afsluitbare diepvrieszak met de granaatappelmelasse, knoflook en chilipeper. Doe er zout en peper bij en meng; de kip moet goed bedekt zijn. Marineer minstens 2 uur (liefst een hele nacht) in de koelkast.
Bereiden
Verhit de oven tot 200 °C (180 °C heteluchtoven) en maak de groente schoon. Doe de wortelen, pastinaken en rode uien in een grote braadslee en bedruppel ze met de olijfolie. Bestrooi alles met zout en peper en meng goed. Maak ruimte in het midden van de slee en leg er de kip met marinade in.
Braad de kip 50-60 minuten of tot ze helemaal gaar is en het uitdruipende vocht helder is als je een prikker in het dikste deel van de dij steekt. Ook de groenten moeten dan gaar zijn. Bestrijk de kip ca. 10 minuten voor het eind van de braadtijd met granaatappelmelasse en zet weer in de oven.
Leg de kip op een snijplank onder een vel aluminiumfolie. Doe de bulgur bij de groenten in de schaal en roer alles goed door elkaar.
Snijd de kip in porties: borst, dij, poot en vleugel. Leg ze op de bulgur. Zet de hele braadslee op tafel en laat je gasten zichzelf bedienen.
Extra benodigd
Diepvrieszak, aluminiumfolie
Opmerking
'Gebraden kip verveelt mij nooit, en dit robijnrode, glanzende exemplaar is ook nog eens makkelijk klaar te maken. Heb je nog nooit granaatappelsiroop gebruikt? Het is handig spul om in huis te hebben. Ik verwerk het vooral in bietenhummus als zoetzuur element, maar door z'n stroperige dikte geeft het ook een fantastische glans aan vlees, met name kip.' - Donal Skehan
Kookboek
Het recept 'Granaatappelkip met ovengroenten en bulgursalade' is afkomstig uit het kookboek...
Vers!
Donal Skehan
'Vers!' staat boordevol toegankelijke recepten waarvan er zeker een aantal in je vaste repertoire terechtkomen. Van chunky maaltijdsoepen bomvol... lees verder
© Nieuw Amsterdam