Harissakip met bulgur
bereiden
Ingrediënten
- 4 teentjes knoflook
- 1 ingemaakte citroen
- 1 theelepel komijnzaad
- 1 theelepel korianderzaad
- 1 theelepel zoete gerookte-paprikapoeder
- 2 eetlepels harissa
- bosje koriander
- bosje peterselie
- 80 g roomboter, op kamertemperatuur
- olijfolie
- 1 kip van 1,6 kg
- 1 citroen
- 425 ml verse kippenbouillon
- 1 ui
- 2 tomaten
- 350 g bulgur
- Griekse yoghurt, voor erbij
Bereiden
Verwarm de oven voor op 190 °C / gasstand 5.
Pel de knoflook, halveer de ingemaakte citroen en verwijder eventuele pitjes. Rooster het komijn- en korianderzaad in een droge koekenpan. Doe het geroosterde zaad in een foodprocessor, samen de knoflook, ingemaakte citroen, het paprikapoeder, harissa en de helft van de koriander en peterselie (steeltjes en blad). Bestrooi met zout en peper en pureer. Voeg de boter en 2 eetlepels olijfolie toe en pulseer tot het mengsel glad is.
Trek met je handen voorzichtig het kippenvel los van het borstvlees en snijd de huid op de kippendijen een paar keer in. Wrijf de kip in met de specerijenboter, onder de huid en helemaal rondom aan de buitenkant. Halveer de citroen, duw deze in de buikholte en leg de kip in een niet te grote braadslede. Zet ongeveer 75 minuten in de oven tot de kip goudkleurig, knapperig en door en door gaar is - prik in de dij en controleer het sap dat eruit loopt. Als het helder is dan is de kip gaar. Bedruip de kip tijdens het braden een paar keer met het kookvocht uit de braadslede.
Begin met de bulgur als de kip nog ongeveer 20 minuten in de oven moet staan. Warm de kippenbouillon op in een pan. Pel en snipper de ui. Ontpit de tomaten en snijd het vruchtvlees fijn. Schenk een scheut olijfolie in een pan en zet op middellaag vuur. Fruit de ui in 10 minuten zacht. Voeg de tomaten toe, bak 5 minuten mee en doe de bulgur erbij. Roer een minuutje door, schenk de hete kippenbouillon erbij en voeg wat zout en peper toe. Breng aan de kook, leg het deksel op de pan en draai het vuur laag. Laat 8 minuten koken tot de bulgur gaar en luchtig is en haal van het vuur. Dek de pan af met een schone theedoek en leg het deksel erop. Snijd de rest van het koriander- en peterselieblad fijn en roer door de bulgur.
Laat de gare kip 10 minuten rusten, haal de citroen uit de buikholte en knijp het sap over de kip. Verdeel de kip in stukken of snijd het vlees helemaal fijn en meng het met het kookvocht uit de braadslede voor ongelooflijk mals kippenvlees. Dien op met de bulgur en zure, dikke Griekse yoghurt.
Extra benodigd
Foodprocessor
Opmerking
'Stel, je wilt het een keer anders of je hebt iets te vieren, dan is dit een perfecte maaltijd. Heb je de kip eenmaal op deze manier klaargemaakt, dan weet ik zeker dat je dat vaker gaat doen. Restjes zijn de volgende dag prima broodbeleg.' - Georgina Hayden
Kookboek
Het recept 'Harissakip met bulgur' is afkomstig uit het kookboek...
Slow
Georgina Hayden
Georgina Hayden werkt al tien jaar samen met Jamie Oliver. Ze raakt in haar recepten precies dat waar het om draait bij lekker koken. Haar gerechten helpen ons... lees verder
© Uitgeverij BechtKip oven tips
Reacties op dit recept
- Joan Lekker recept. I.p.v. een hele kip heb ik kippendij met bot gebruikt.