Kip piri-piri
bereiden
wachten
Ingrediënten
- 5 eetlepels koolzaadolie
- ½ ui, fijngesneden
- 1 rode paprika, in blokjes
- 8 teentjes knoflook, gepeld
- 4 groene of rode chilipepers, grof gehakt
- 2 eetlepels (gerookt) paprikapoeder
- 1 eetlepel cayennepeper (of naar smaak)
- 1 theelepel versgemalen zwarte peper
- 1 eetlepel chilivlokken
- 3 eetlepels citroensap
- 70 ml wittewijnazijn
- 1,5 kg kippendijen, met bot en vel
- schijfjes limoen, om erbij te serveren
Bereiden
Verhit de koolzaadolie in een pan op middelhoog vuur en voeg de ui en de paprika toe. Bak tot de ui glazig en zacht is en voeg dan de knoflook en de chilipepers toe. Bak nog een minuut, voeg dan 1 eetlepel van het paprikapoeder, de cayennepeper, de zwarte peper en de chilivlokken toe en breng op smaak met zout.
Voeg het citroensap en de wittewijnazijn toe en laat ongeveer 5 minuten zachtjes koken. Laat even afkoelen, pureer heel glad met een staafmixer en zet de piri-pirimarinade ongeveer 30 minuten in de koelkast.
Bestrooi de kippendijen met flink wat zout en peper en de rest van het paprikapoeder en schenk de helft van de piri-pirimarinade erover. Zet de rest van de marinade apart. Roer door zodat de kip goed met marinade is bedekt en laat maximaal 3 uur in de koelkast marineren.
Verwarm vlak voor het roosteren de oven voor tot de hoogste temperatuur. Schenk zo veel mogelijk marinade uit de kom bij de marinade die je apart hebt gezet. Leg de kippendijen in een braadslede en rooster 40 tot 60 minuten in de oven, tot de kip krokant en gaar is.
Schep de kip op een voorverwarmd bord en klop de marinade door het braadvocht in de braadslede. Breng op laag vuur aan de kook. Schenk dit over de kip of serveer als saus aan tafel. Serveer de kip met wat schijfjes limoen.
Extra benodigd
Staafmixer
Opmerking
'Piri-pirigerechten zijn tegenwoordig wereldwijd populair. Piri-piri was oorspronkelijk een Portugees gerecht dat naar verluidt voor het eerst werd bereid in de voormalige Portugese kolonie Mozambique. De Goaanse bevolking kwam er pas mee in aanraking tijdens de Portugese bezetting. De saus werd gemaakt van rode paprika's, paprikapoeder en rode piri-pirichilipepers, maar tegenwoordig worden vele andere variëteiten gebruikt. Het schijnt dat de rode piri-pirisaus de inspiratie was voor kip cafreal, een gerecht dat met vergelijkbare ingrediënten wordt gemaakt maar waar groene chilipepers, koriander en munt aan worden toegevoegd om een groene saus te maken. Het is dus niet vreemd dat dit pittige Portugese gerecht, dat geliefd was onder de Goaanse bevolking, tegenwoordig bij veel Indiase restaurants op de menukaart staat. Verdubbel het sausrecept als je van veel saus houdt.' - Dan Toombs
Kookboek
Het recept 'Kip piri-piri' is afkomstig uit het kookboek...
The Curry Guy Easy
Dan Toombs
Na het succes van 'The Curry Guy' komt Dan Toombs nu met het vervolg: 'The Curry Guy Easy'. Dit boek geeft meer dan 100 recepten voor curry's, tandoorimaaltijden en Indiase voor-, groente- en bijgerechten die heel eenvoudig thuis te bereiden zijn
... lees verder © Good Cook