Kip met tomaten en dragon uit de oven
bereiden
Ingrediënten
- 1 scharrelkip (ca. 1,8 kg), in achten verdeeld (of losse delen kip met botjes en huid met hetzelfde gewicht)
- 2 eetlepels olijfolie
- ½ glas witte wijn (of water, als je dat liever hebt)
- sap van ½ citroen
- ca. 500 g rijpe tomaten (maakt niet uit hoe groot of welke vorm), gehalveerd of in vieren
- een bosje dragon, alleen de blaadjes, grof gehakt
Bereiden
Verwarm de oven voor op 190 °C / gasstand 5.
Breng de stukken kip rondom goed op smaak met zout en peper. Je moet ze waarschijnlijk in twee etappes aanbraden. Verhit de olijfolie in een grote koekenpan met antiaanbaklaag op middelhoog tot hoog vuur, leg de stukken kip erin en braad aan. Keer ze een paar keer om tot ze rondom goudbruin zijn. Leg ze met de huid naar boven in een ovenschaal of braadslede.
Deglaceer de koekenpan door de wijn erin te schenken en deze op het vuur te laten koken, terwijl je goed roert om alle aangebrande stukjes kip van de bodem los te krijgen. Schenk de vloeistof uit de pan in de ovenschaal (maar niet direct over de kip). Voeg het citroensap toe en geef de kip een extra portie zout en peper. Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet 30 minuten in de oven.
Haal de schaal uit de oven, verwijder het folie en voeg de tomaten toe. Zet ze met de gesneden kant naar boven, als dat mogelijk is, tussen de kip in. Zet onafgedekt 20-25 minuten terug in de oven, of tot de kip gaar is en de tomaten zacht zijn en blaren hebben. Strooi het grootste deel van de dragon erover en schep erdoorheen. Laat een paar minuten rusten, zodat de dragonsmaak kan doordringen in de saus.
Besprenkel met de rest van de grof gehakte dragon en je kunt het gerecht opdienen. Lekker met nieuwe aardappels, aardappelpuree, rijst of brood.
Extra benodigd
Aluminiumfolie
Variatietip
Dit gerecht is ook heerlijk met fazant in plaats van kip.
Tip
Als je geen verse dragon kunt vinden, kun je dit ook met bladpeterselie maken - gebruik dan ongeveer drie keer zoveel. Of probeer grof gescheurde blaadjes zuring. In elk geval is het resultaat weer anders, maar nog steeds heerlijk.
Opmerking
Terwijl het in de oven staat, maakt dit gerecht zijn eigen saus - een combinatie van het sap van de kip en de diepe tomatensmaak. De dragon is hier meer dan alleen maar een kruid op de achtergrond. De opvallende anijssmaak is vrij dominant en staat zijn mannetje hier, tegenover de kip en tomaten; een perfect smakend geheel.
Kookboek
Het recept 'Kip met tomaten en dragon uit de oven' is afkomstig uit het kookboek...
De lekkerste drie-eenheid op het bord
Hugh Fearnley-Whittingstall
Hoe eenvoudig kan het zijn...! Combineer drie geweldige ingrediënten en creëer de goddelijkste gerechten. Op deze simpele manier ontdek je heerlijke... lees verder
© Uitgeverij Becht