Indiaas-Chinese zoetzure kip
bereiden
Ingrediënten
- 1 kg kippendijenfilet
- knoflookzout, naar smaak
- ½ theelepel gedroogd mangopoeder (amchoor, o.a. toko)
- koolzaadolie, om de kip in te bakken
- maïsmeel of rijstmeel, om te bestuiven
- 100 g fijne kristalsuiker
- 125 ml heldere rijstazijn of witte wijnazijn
- 2 eetlepels chilisaus
- 4 eetlepels tomatenketchup
- 1 eetlepel sojasaus of coconut aminos (glutenvrije sojasaus, o.a. natuurvoedingswinkel)
- 65 ml versgeperst sinaasappelsap
Bereiden
Verwarm de oven voor tot 175 °C en bekleed een braadslede met aluminiumfolie of bakpapier (dat scheelt je afwas!).
Bestrooi de kip met het knoflookzout en het mangopoeder en zet 10 minuten apart. Verhit intussen een laagje olie van 2,5 cm in een pan op middelhoog vuur. Wentel de kip door het maïsmeel en bak 3 minuten in de koolzaadolie, tot de kip lichtbruin is. Zet apart.
Meng de suiker met de azijn, de chilisaus, de ketchup, de sojasaus en het sinaasappelsap met zout en zwarte peper naar smaak in een pan. Verhit al roerend op middelhoog vuur tot de suiker is opgelost.
Verdeel de kip over de braadslede en schenk de saus erover. Rooster ongeveer 1 uur in de oven tot de kip bruin en krokant is. Voor het beste resultaat moet je de kip een paar keer draaien, maar ik vergeet het vaak en ik ben nog nooit teleurgesteld.
Schep de kip op een bord en serveer, of serveer gewoon in de braadslede! Zo hoef je minder af te wassen, wat niemand erg zal vinden.
Extra benodigd
Aluminiumfolie of bakpapier
Glutenvrij
De meeste sojazauzen zijn niet glutenvrij. Wil je het toch glutenvrij houden, gebruik dan kokos aminos (o.a. natuurvoedingswinkel en online).
Opmerking
Indiaas-Chinees fusion food is gewoon fantastisch en ik ben dol op de combinatie in dit gerecht. De bereidingstijd is aan de lange kant, maar je hebt er weinig omkijken naar. Toen we dit gerecht maakten tijdens de fotoshoot voor dit boek hadden we weinig tijd, maar het was zo lekker dat we besloten om nog een portie te maken. Deze zoetzure kip is echt verslavend!
Kookboek
Het recept 'Indiaas-Chinese zoetzure kip' is afkomstig uit het kookboek...
The Curry Guy Compleet
Dan Toombs
De beste Indiase (curry)recepten gebundeld: meer dan 160 beproefde en een toegift van 50 nieuwe recepten ineen, van Dan Toombs (a.k.a. The Curry Guy). 'The Curry Guy Compleet' geeft je niet alleen de meest lekkere receptuur, het is bovendien
... lees verder © Good Cook